S cigaretou jen venku. Na zákaz kouření se připravují i nemocnice

Události: Nemocnice se připravují na zákaz kouření (zdroj: ČT24)

Nejen restaurace, bary, kavárny a kluby se připravují, že se v nich od konce května nebude smět kouřit. Protikuřáckému zákonu se musí přizpůsobit také nemocnice a další zdravotnická zařízení. Jedinou výjimku budou mít uzavřená psychiatrická oddělení. I zde se však podmínky pro nikotinisty zpřísní.

Ve vnitřních prostorách většiny nemocnic se kouřit nesmí už nyní. Za měsíc takovou praxi podpoří i zákon. Uvnitř zdravotnických zařízení kouření zcela zakáže.

Ve venkovních areálech nemocnic budou moci dál zůstat prostory vyhrazené pro kuřáky. Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze mají nyní dvě taková místa. V budoucnu plánují zrušit i je. Z vlastní iniciativy.

Pakliže však pacienti zákaz kouřit ve venkovních prostorách nemocnic neuposlechnou, instituce s nimi nic nezmůže. „My je můžeme pouze slušně poprosit. Stává se bohužel velice často, že lidé nereagují,“ podotknul Filip Brož z VFN v Praze.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24

Výjimka na psychiatrických odděleních

Kuřárny budou moci od posledního května zůstat pouze na uzavřených psychiatrických odděleních a v dalších zařízeních pro léčbu závislostí. I tam pro ně ale budou platit přísnější pravidla.

Nebudou například přístupné pro zaměstnance. Pokud by ale v kuřárně došlo ke konfliktu, personál toto pravidlo podle výkladu ministerstva zdravotnictví může porušit. „Na uzavřených odděleních jsou kuřárny většinou pod kamerovým dohledem,“ sdělil mluvčí Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Libor Panoš.

V psychiatrických léčebnách i v dalších zdravotnických zařízeních si pacienti také nově nebudou moci koupit cigarety. Budou se pro ně muset vydat mimo areál léčebny, případně o ně poprosit své návštěvy.

„Jsou zvyklí kouřit velké množství cigaret, a pokud budou mít úplný zákaz, tak to dokonce může i u některých pacientů zhoršit jejich stávající duševní onemocnění,“ varoval před úplným zákazem Panoš.

  • V restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.). 
  • Na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy.
  • V zoologických zahradách s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření.
  • Ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), již platný zákaz kouření byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol. Zákaz elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se vztahuje také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich například ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Vždy po dobu konání akce by platil nově úplný zákaz kouření.