Pachuť zůstává, reagoval Okamura na verdikt ÚS

Praha - Verdikt Ústavního soudu pojmenoval neúspěšný kandidát na prezidentskou funkci Tomio Okamura jako nelogický a lživý. Reagoval jen na základní body, precizně se k závěru Ústavního soudu vyjádří až po prostudování přesného znění. Neopomněl zdůraznit, že „pachuť u těchto voleb zůstává.“ Špatný zákon ho prý připravil o možnost kandidovat na Hrad, pokud bude ČR za 5 let ve špatném stavu, hodlá znovu kandidovat.

Okamura si u ÚS stěžoval, že ministerstvo vnitra nezkontrolovalo reálnost podpisů pod jeho podporou kandidatury, pouze odhadlo počet. Podle Okamury protiústavnost tohoto bodu soud přiznal, neúspěšný kandidát ale považuje za „do nebe volající lež a nesmysl“ závěr, že skutečnost neměla vliv na práva a povinnosti při registraci jeho kandidatury.

Okamura po odmítnutí své stížnosti prý prezidenta volit nepůjde, ani nikomu ze stávajících kandidátů navyjádřil svou podporu.

Tomio Okamura:

„Ústavní soud si tady zřejmě dělá legraci i sám ze sebe, protože jeho zásadním posláním je, aby forma zákonů nikdy nebyla povýšena nad jeho obsah, ducha práva a přirozené spravedlnosti. Vtipkování pana Rychetského na téma, že mluvíme protismyslně, že napadáme ústavnost Ústavy, není opravdu namístě.“

Okamura vytkl soudu jeho konstatování, že zájem veřejnosti převážil nad zájmem Okamury. „Veřejným zájmem je ale přece čistá, s Ústavou souladná volba prezidenta a tento ústavní zájem je přeci nade vše,“ prohlásil neúspěšný stěžovatel. Míní, že ústavní soudci se zřejmě rozhodli „nenaštvat budoucího prezidenta, který sedm z nich bude letos znovu navrhovat na další desetileté období, ani politiky, kteří je letos v Senátu budou volit“.

Při špatném stavu společnosti chce kandidovat Okamura i za pět let

Okamura se nyní přiklání spíše ke své neúčasti u voleb, protože by tím legitimizoval celý volební proces. „Pakliže bude stav v ČR takový, jako je dnes a i po amnestii platí doslova má slova, že tady zloději volně běhají a smějí se nám do ksichtu, pak v tomto případě budu usilovat opět o co nejsilnější mandát,“ odpověděl na otázku, zda za pět let hodlá znovu kandidovat na prezidentský úřad.