Situace na řekách se v noci zklidnila. Senior se zřejmě v rozvodněné řece utopil

Události: Největší problémy působila Bečva (zdroj: ČT24)

Povodňová situace v Česku se v noci na sobotu zklidnila. Na východě republiky, kde byl v pátek nejhorší stav, jsou hlášeny už jen první stupně povodňové aktivity. Výjimkou je Opava v Děhýlově, která je na stupni druhém. Hladiny řek výrazně klesly na horních či středních tocích, někde se ale ještě čeká kulminace. To je případ Moravy, která má na hranicích se Slovenském kulminovat až v pondělí. Velká voda si v pátek zřejmě vyžádala jeden lidský život.

V Teplicích nad Bečvou na Přerovsku přesáhla Bečva v pátek večer čtyři metry a dosáhla tak třetího povodňového stupně ohrožení, na kterém se udržela až téměř do půlnoci. Teď už je ale Bečva v normálu a bez povodňových stupňů. Na prvním stupni je řeka Morava v Kroměříži, Strážnici nebo Lanžhotu, tam se ještě čeká vzestup hladiny. 

Situace se uklidňuje i  v povodí Odry: pouze řeka Opava v Děhýlově vystoupala během soboty na druhý stupeň, první pak platí na Odře ve Svinově či Bohumíně a také na Opavě přímo v Opavě.  Aktuální stav na řekách můžete sledovat zde

Senior se zřejmě utopil v Příboru

Velká voda zřejmě stojí i za jedním úmrtím: 75letý muž z Příbora nejspíš spadl do rozvodněné řeky. Jeho tělo našli v sobotu ráno u břehu náhodní svědci. Informaci o pohřešování seniora policisté dostali v pátek večer, proto ještě ve večerních hodinách zorganizovali pátrací akci. 

V sobotu ráno pak dostali hlášení, že byl muž nalezen bez známek života u vodního toku. Policisté teď prověřují okolnosti úmrtí. „S ohledem na stav vodních toků v Moravskoslezském kraji pracují rovněž s variantou, že muž utonul po pádu do vody,“ dodala policejní mluvčí.

Moravu na dolním toku kulminace ještě čeká

V sobotu odpoledne skončila platnost povodňové výstrahy ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Stále ale platí pro Břeclavsko a Hodonínsko v Jihomoravském kraji, tam mohou být komplikace až do nedělního poledne. „Střední a dolní tok Moravy postupně stoupá vlivem dotoku z přítoků a horních částí povodí,“ uvedl ČHMÚ.

iReportér Marian Skucius: Řeka Morava v Uherském Ostrohu (zdroj: ČT24)

Zejména řeka Morava ještě bude kulminovat, v Lanžhotě zřejmě až v pondělí a její hladina se má podle prognóz blížit třetímu povodňovému stupni. 

  • Všechna čtyři čapí mláďata, která se vylíhla před pár dny v Dubném na Českobudějovicku, bohužel zahynula kvůli pátečnímu sněžení a chladnému počasí. I přes záchrannou akci místních hasičů zesláblá čápata nepřežila.

Na některých místech už se naopak začalo s úklidem po velké vodě. Rozlitá řeka Bečva zaplavila v pátek třeba sportovní areál v Ústí poblíž Hranic v Olomouckém kraji. Podle reportéra ČT Martina Laštůvky tam místní už od rána odklízeli nánosy bahna, v pátek večer totiž voda na fotbalovém hřišti dosahovala výšky ke dvěma metrům. Zaplavená byla také část místní návsi, voda prý ale velké škody nenapáchala. Všechno cenné totiž stihli odstěhovat ze sportovního areálu dřív, než se voda přihnala.

V jižních Čechách se podařilo obnovit dodávky elektřiny

Na jihočeských silnicích byl v pátek kvůli vytrvalému sněžení a těžkému a mokrému sněhu vyhlášen kalamitní stav, bez proudu bylo v pátek v kraji téměř 20 tisíc domácností.

V sobotu ráno už zůstala bez proudu jen dvě místa: na Prachaticku obce a samoty Křišťanov, Arnoštov, Spálenec, Magdalena a Dolní Sněžná, dohromady pár desítek domácností, a stejný počet v obci Světlík v okrese Český Krumlov. Společnost E.ON dodávky během sobotního dopoledne obnovila.

„V 11:44 jsme zapínali Světlík a Křišťanov už také běží. Ze včerejška máme všechno zprovozněné. Jen v sobotu ráno nastala jedna porucha v Pohorské vsi  u Malont na Českokrumlovsku, tam se to teď dohledává,“ dodává mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jihočeské silnice byly ráno mokré a s opatrností sjízdné. „Na Českokrumlovsku byly hodně problémy, padaly stromy, ale uzavírky nebyly, všechno se stačilo odklidit. Náledí hlásili na silnici z Vimperka do Husince, tam se solilo,“ řekla dispečerka SÚS Jihočeského kraje Alena Tůmová.

Podrobnosti o aktuální situaci na silnicích najdete na webu www.dopravniinfo.cz.

Aktuální omezení na železnici je uvedeno na webu Českých drah.