Obžalovaná v kauze Union banky chce soud navzdory amnestii

Praha – Bývalá manažerka Union banky Alena Pejčochová, na niž se vztahuje prezidentská amnestie, požaduje, aby soud v plánovaném termínu 22. ledna rozhodl o její vině. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Pejčochová je obžalovaná z toho, že spolu s dalšími čtyřmi manažery připravila banku o čtyři miliardy korun. Kvůli amnestii ji soud v případě odsouzení nemůže poslat do vězení, může ale rozhodnout o povinnosti nahradit škodu.

Podle obhájce Davida Cagaše se jeho klientka k tomuto kroku rozhodla proto, že chce, aby soud rozhodl, zda je vinna, či nikoli. „V pátek jsem po dohodě s klientkou doručil soudu písemné vyhotovení jejího prohlášení, že trvá na projednání věci, a proto bude její trestní stíhání pokračovat,“ uvedl Cagaš pro Aktuálně. Další obžalovaní manažeři – Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler – o podobném kroku neuvažují.

Soudce Igor Krajdl už záhy po vyhlášení amnestie avizoval, že Pejčochovou požadované vynesení rozsudku možné je. „Vyneseno ale bude jen rozhodnutí o trestu. Ne o vině. To ale neznamená, že by se nemohlo jednat o zprošťující rozsudek,“ uvedl soudce.

Peníze žádá 75 tisíc klientů

Union banka evidovala před svým krachem 130 000 klientů s úsporami přesahujícími 17 miliard korun. O své peníze se u soudu přihlásilo 75 tisíc klientů; tři miliardy se podařilo získat prodejem majetku banky a vymožením pohledávek, dalších 1,6 miliardy bylo vyplaceno klientům v roce 2010.

Na Union banku se vztahovala ta část prezidentské amnestie věnovaná vleklým případům; manažeři byli obvinění v roce 2003 a 2004, v roce 2010 pak byla podána obžaloba a předloni na jaře případ začal projednávat soud.