Gerloch: Návrh na zrušení části amnestie nejspíš neuspěje

Praha - Návrh na zrušení části amnestie, který se k Ústavnímu soudu (ÚS) chystá podat skupina senátorů vedená senátorkou za Severočechy Alenou Dernerovou, nejspíš neuspěje. V České televizi to řekl děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Amnestie není právní předpis a ÚS tak může návrh ihned formálně odmítnout. Pokud by se jím ale zabýval, je podle něj kladné rozhodnutí nepravděpodobné.

Zamítnuto, tak nejspíš Ústavní soud rozhodne o návrhu na zrušení amnestie. Jeho uznáním by podle odborníků soudci podstatně zasáhli do pravomocí prezidenta. Amnestie navíc není zákon, který by platil řadu let. Senátoři, kteří hodlají usilovat o zrušení amnestie, jsou nicméně o oprávněnosti své stížnosti přesvědčeni. „Domníváme se, že na to máme plné právo,“ prohlásila Dernerová. Do detailnějšího zdůvodnění se ale pouštět nechtěla. „Nejsem právník, nechám to na kolezích právnících,“ uvedla.

Aleš Gerloch, děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy

„Amnestie má jakousi jednorázovou povahu. To znamená, že pokud proběhnou ta rozhodnutí podle amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky i konkrétních soudů, tak už s tím v podstatě nelze dělat vůbec nic.“

Aleš Gerloch
Zdroj: ČT24

Dvacítka členů horní komory parlamentu napříč politickými stranami hodlá u soudu napadnout druhý článek amnestie, který se týká zastavení trestního stíhání delšího než osm let. Senátoři usilují o zrušení příslušného článku. Podle Aleny Dernerové se k návrhu připojují stále další zákonodárci - s výjimkou členů ODS - a konkrétní podobu návrhu chtějí mít připravenou už zítra. Soudu ho chtějí poslat poslat do konce týdne. 

Ústavní právníci jsou nicméně k úspěchu žádosti o zrušení části prezidentské amnestie skeptičtí. „Nevěřím, že Ústavní soud část amnestie zruší,“ prohlásil v rozhovoru pro portál ČT24 ústavní právník Ján Gronský. Počítá spíše s tím, že Ústavní soud stížnost senátorů odmítne jako neoprávněnou a nebude se jí vůbec zabývat. Gronský upozorňuje, že amnestie není zákon ani jiný právní předpis, a tak ji ani nelze u Ústavního soudu napadnout.

Pochybnosti překvapivě připustila i právnička Hana Marvanová, která žádost k soudu pro senátory připravuje. „Otázka oprávněnosti a další s tím spojené jsou ty, kterými se s kolegou Milanem Hulíkem zabýváme,“ potvrdila portálu ČT24 Marvanová. Konkrétnější být zatím nechtěla s tím, že jde o náročnou problematiku, která si žádá detailní prostudování zákonů i dřívějších nálezů Ústavního soudu. Sama je však o oprávněnosti stížnosti pevně přesvědčena. „Přestože je ústavní stížnost na hraně, amnestie zasahuje do práv tisíců lidí, a nelze tak připustit, aby nebyla napadnutelná,“ zdůraznila. Krok prezidenta upřel podle ní právo na spravedlivý proces - možnost domoci se majetkových nároků - poškozeným, což je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Návrh na zrušení části amnestie pravděpodobně neuspěje (zdroj: ČT24)