Uzavírejte smlouvy na 5 let, vyzval krizový štáb zaměstnanecké pojišťovny

Praha - Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů vyzval zaměstnanecké pojišťovny, aby dávaly po vzoru Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) menším nemocnicím smlouvy na pět let. Podle štábu je totiž většina pojišťoven nabízí jen na půl roku. Zařízení se proto obávají zániku. Petici za zachování současné nemocniční sítě podepsalo přes 100 tisíc lidí.

VZP se v memorandu dohodla s Asociací krajů, že bude dávat nové smlouvy na pět let. Pro obory, kde dosud není shoda o rozsahu péče, dá smlouvy nejméně na 18 měsíců, aby byl čas vše dojednat. Stejný přístup žádají představitelé krizového štábu i od zaměstnaneckých pojišťoven. Vstřícné prý ale jsou jen Vojenská zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. Od většiny zaměstnaneckých pojišťoven tedy mají nemocnice k podpisu smlouvy s úhradou péče de facto jen na šest měsíců.

„Krizový štáb vyzývá zaměstnanecké pojišťovny, aby přistoupily na standard nastavený postupem VZP a nabídly nemocnicím rovněž smlouvy na pět let bez podmínek a právních kliček. A aby u pracovišť, kde na pětiletou smlouvu opravdu nechtějí přistoupit, sjednaly smluvní vztah rovněž minimálně na 18 měsíců,“ uvádí se ve výzvě pojišťoven s varováním, že zdravotní pojišťovna, která by zůstala beze smluv s nemocnicemi, by se pro své pojištěnce mohla stát zbytečnou.

Petice
Zdroj: ČT24

Podle Svazu zdravotních pojišťoven bude péče v nemocnicích od 1. ledna 2013 smluvně zajištěna. Zaměstnanecké pojišťovny smlouvy podle memoranda nezměnily. V průběhu roku chtějí omezit smlouvy o část nepotřebných akutních lůžek nejvýše ve 12 z více než 150 akutních nemocnic. Ani tyto nemocnice prý nezaniknou, pojišťovny jim dál chtějí hradit ambulantní péči typu poliklinik, případně i lůžkovou jednodenní a následnou péči.