Amnestie? Dobrá, jak pro koho. Starostové sundávají Klause

Praha – Klausův novoroční krok trápí nejen politiky, právníky, ale i starosty. Na Zlínsku se starostové dokonce rozhodli zakročit a veřejně protestovat se slovy „Václav Klaus už není naším prezidentem!“. K protestu se zatím připojila více než stovka starostů v celé republice. Vrásky dělá i některým propuštěným, jejich životní osudy jsou vlastně tragédie. „Já jsem tam chtěla zůstat, já jsem sem vůbec nechtěla,“ pláče Marie Lavičková alias Máňa, o níž natočila dokument režisérka Olga Sommerová. Své další plány na svobodě sdělila redaktorce Blance Poulové.

Máňa (44), celebrita mezi recidivisty, prožila za mřížemi střídavě celkem 23 let, je naštvaná a chce se vrátit. Režisérku tento postoj nepřekvapuje. „Věznice je pro ni její vlastní, pravý domov, a teď byla vyhozena jak štěně do deště a zimy a myslím si, že se velmi brzo vrátí zpátky, a to tím, že zase ukradne nějaké boty nebo kabelku,“ okomentovala situaci Sommerová pro Český rozhlas Radiožurnál s tím, že podle jejího názoru se Máňa už dostala do stavu, že už nemá zájem ani o peníze, protože ji vězeňský život naprosto zničil.

Marie Lavičková

„Já jsem tam chtěla zůstat, já jsem sem vůbec nechtěla.“

„Já nebudu mít zase nic, nejsem na to připravená.“

„Prvních pět let jsem kriminál strašně nenáviděla, dalších pět let jsem mu vzdorovala, ale teďka těch 13 let - já ho strašně miluju.“

„Svět je zlej, promiňte mi to, lidi, já nechci tady mezi váma bejt. Tam mám svůj svět, tam tomu rozumím, tady tomu nerozumím… Někdo mi dá tisíc korun a Máňo, starej se…“

„Abych se dostala zpátky, musím ukrást za 75 tisíc korun. Věř mi, já se nadřu, ale já to dokážu, do tejdne jsem zpátky…“

Klausova amnestie
Zdroj: ČT24

Starostové nechtějí Klause v kanceláři

Na Zlínsku tak ze stěn obecních úřadů mizí Klausovy portréty a ke stejnému kroku vybízejí i školy a další veřejné budovy, kde visí Klausovy podobizny. „Prezident má také být vzorem pro děti, které se ve školách učí základům morálky a dobrým mravům. Ovšem Václav Klaus svým rozhodnutím udělit velkorysou amnestii mezi jiným i tunelářům, korupčníkům a podvodníkům, ztratil morální právo být prezidentem slušných a poctivých lidí,“ objasnil starosta Vysokého Pole Josef Zicha. „Vyzýváme ostatní starosty, aby až do konce prezidentova funkčního období odstranili ze stěn portréty Václava Klause,“ dodal starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík (STAN).

„Uvítáme starosty či ředitele jakýchkoliv názorů a z jakýchkoliv stran, kteří nás podpoří. Jen tak máme možnost dát prezidentovi najevo, že nám jeho svévolná akce velmi vadí. Věříme, že podobný názor má víc lidí a že nás v tom nenechají,“ uvedli starostové v tiskovém prohlášení.

Michal Špendlík, starosta Želechovic nad Dřevnicí:

„Když vidíme ty stovky zklamaných lidí, kteří věřili tomu, že se spravedlnost pomalu začíná prosazovat, tak jsme si řekli, že musíme něco udělat. Sundání portrétů je spíš symbolické gesto. Má to být nastavené zrcadlo panu prezidentovi. Zatím jsme ho odložili do skříně a musíme se rozhodnout, co s ním budeme dělat dál.“

Znepokojení starostů se nedá po prvních dnech amnestie divit

  • Někteří amnestovaní krátce po propuštění opět překročili zákon - dohromady se dopustili od čtvrtka do soboty podle informací webu policie 36 trestných činů a 30 přestupků.

Mnozí z těch, kteří se právě dostali z vězení, se za mříže pravděpodobně velmi brzy vrátí. Například pouhých 11 hodin si užil na svobodě amnestovaný třicetiletý muž ze Znojemska. Zadržen byl nad ránem, když se v opilosti vloupal do restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou. V Karviné se zase amnestovaný čtyřiačtyřicetiletý vězeň krátce po propuštění vloupal do domu, kde dříve bydlel. Hlídka městské policie jej dopadla uvnitř domku silně opilého. V restauraci na Zlínsku pak agresivní propuštěný vězeň zranil jednoho z hostů. Další z amnestovaných je podezřelý z krádeže okapů v Praze, jiný bývalý vězeň podle policie odcizil v pražském obchodě přes sto balení prezervativů.

Máňa (zdroj: ČT24)