Poslanec Černý: Komunisté s Babišem do koalice nepůjdou kvůli korunovým dluhopisům

OVM: Korunové dluhopisy vadí KSČM i ČSSD (zdroj: ČT24)

Nepodpořil bych vládu KSČM s hnutím ANO Andreje Babiše kvůli tomu, že je miliardář a navíc nakoupil korunové dluhopisy, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce poslanec Alexander Černý (KSČM).

Po volbách koalice ANO s komunisty nevznikne, a to kvůli osobě Andreje Babiše, řekl stínový ministr obrany Černý. „Je to pro mě nepředstavitelné,“ uvedl Černý s tím, že podle jeho názoru se Babiš, stejně jako další čeští miliardáři, v počátcích svého podnikání museli dopustit kroků na hraně nebo za hranou zákona.

Černému vadí také kauza korunových dluhopisů, které vydal i Babišův Agrofert a Babiš je nakoupil. Na tom se shodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

„Kdyby ředitel finanční správy Janeček vystupoval v médiích normálně a řekl, že se tím správa zabývá, byl bych spokojený. Ale on si protiřečí a já si nejsem jistý, co dělá. Nemám ale zatím informaci o tom, že by daňová správa blokovala vyšetřování policie,“ řekl ministr s tím, že kauza korunových dluhopisů by se mohla promlčet už letos v létě.

„Pokud to bylo na hraně nebo za hranou zákona, to chci slyšet od Janečka,“ dodal Chovanec. Podle něj už se dluhopisy zabývá i policie. „Policie vyšetřuje, ale nemůžeme snímat z daňové správy odpovědnost za to, že měla jednat,“ dodal Chovanec.

Emise korunových dluhopisů
Zdroj: ČT24/Finanční správa/iROZHLAS.cz

Ministr vnitra teď čeká na konec měsíce, kdy by měl Andrej Babiš kauzu korunových dluhopisů vysvětlit. „Pokud dokumenty neukáže, tak je na vážnou debatu, co bude dál. Pořád chci věřit v to, že finanční správa korunové dluhopisy vyšetřuje a důkazy nám předloží ministr financí. Pokud ne, sejde se koaliční rada,“ řekl Chovanec.

Podle Černého ale byla chyba už koalici s hnutím ANO vytvářet. „To je problém sociální demokracie, že šla s Babišem do koalice. Věřím, že jim to jejich levicoví voliči sečtou a najdou si nás,“ doufá Černý.

V Otázkách Václava Moravce se řešila také zbraňová směrnici Evropské unie. Tu by mělo Česko do svého práva začlenit až poté, co evropský soudní dvůr rozhodne o žalobě vlády proti této směrnici, a to i za cenu, že Brusel udělí zemi pokutu, řekl v pořadu Chovanec. Směrnice omezuje držení některých druhů zbraní v reakci na vlnu teroristických útoků v Evropě.

Uvedl rovněž, že očekává od policie do týdne vysvětlení, zda se do Česka skutečně dostala hra Modrá velryba  – nebo jestli policie „naletěla“ a zveřejnila hoax.