Lessy dostal u soudu podmínku na osm měsíců

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 uložil bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu za pomluvu jiných vysokých policejních důstojníků a zneužití pravomoci úřední osoby osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Soud uznal Lessyho vinu už v polovině prosince, žalobce ale obdržel rozhodnutí s výší trestu teprve ve čtvrtek. Lessy podal proti verdiktu odpor, musí být proto nařízeno hlavní líčení. Odpor podal i žalobce, který pro Lessyho naopak požaduje přísnější trest. Protože šlo o nepravomocný výrok, amnestie se na tento případ nevztahuje.

Lessy podle inspekce předal předloni v září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na Vaňka. Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený Bedřich Koutný. Podle inspekce Lessy vědomě poskytl nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem své funkce.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna. Proto prý nemohl nikomu žádné dokumenty předat. Již dříve také uvedl, že jeho stíhání bylo jedinou cestou, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta.

Lessy se brání také proti své výpovědi od policie. Proti rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho podal žalobu k soudu. Lessyho advokát Václav Láska se domnívá, že Kubiceho verdikt je nezákonný, a žádá soud o jeho zrušení. Nelíbí se mu například to, že ministr neprovedl vlastní šetření před Lessyho propuštěním, jak mu stanoví zákon. Také podle dřívějšího vyjádření odborářů z Unie bezpečnostních složek nemusel Kubice Lessyho vyhodit, ale mohl jej postavit mimo službu.

Rozhovor s Jaroslavem Spurným (zdroj: ČT24)