Záložní rota KFOR je z Kosova zpátky doma

Bochoř (Přerovsko) - Do České republiky se dnes vrátila celá záložní rota KFOR z Kosova. Část z celkového počtu 116 vojáků přiletěla již ve středu, dnes v podvečer přistál na plochu přerovského letiště zbytek. Z druhé výpravy na Balkán se vojáci vrátili zhruba po dvou měsících. Poprvé tam byli povoláni na žádost mnohonárodnostních sil v březnu, kdy střežili bezpečnost po vyhlášení samostatného Kosova.

„Našim úkolem bylo vypomáhat v prostorech, kde působily jiné zahraniční roty, ať to byli Finové, Švédové nebo Irové. Monitorovali jsme například situaci na hraničním přechodu, prováděli jsme patrolovací a monitorovací činnost a drželi jsme zálohu pro velitele brigády v případě jakýkoliv nepokojů,“ informoval o úkolu záložní roty její velitel Ivo Dvořák.

Vojáci ze záložní roty prošli plným výcvikem, který se jim vyplatil v březnu, kdy po vyhlášení samostatného Kosova zasahovali také při srbských demonstracích. Pohotovost drží podle velitele 71. mechanizovaného praporu Pavla Lipky již od ledna. Končí jim na konci července a záložní rota se již do Kosova do té doby zřejmě nevrátí. „Budou stále připraveni do pěti dnů odjet, ale nepředpokládáme to,“ konstatoval Lipka. Stejného názoru je i velitel roty Dvořák, podle nějž je situace v Kosovu klidná a „neokčekává se, že by byla rota zase nasazena“.

Česko poslalo do Kosova první posily již loni v listopadu, kdy se v tehdejší provincii konaly parlamentní a komunální volby.