Konec vlády a předčasné volby? Nic není tak horké…

Premiér svým krokem nadělil občanům k Vánocům levicovou vládu, nechal se slyšet poslanec a místopředseda strany LIDEM Viktor Paggio na adresu odvolání Karolíny Peake z čela ministerstva obrany. 10. ledna mají ministři LIDEM odejít z kabinetu, což by mohlo znamenat, že se voliči budou muset vydat k volebním urnám a zvolit vládu novou. Scénářů dalšího vývoje je ale několik a předčasné volby patří k těm méně pravděpodobným.

„Předpokládám, že je to odchod do opozice.“ …  „Neumím si představit, co by ještě mohlo rozhodnutí předsednictva LIDEM zvrátit.“ … „Ministři i poslanci za LIDEM jsou s tímto postupem srozuměni.“… Tyto věty zazněly na tiskové konferenci, kde předsedkyně LIDEM Karolína Peake oznamovala, že 10. ledna ministři této strany opustí vládu. Jakkoliv vyhlídka na předčasné volby vypadá v tuto chvíli neodvratně, zítra může být všechno jinak.

Především: ministři LIDEM nebalí kufry hned, ale na odchod si dávají čas skoro tři týdny. Už jsme si zvykli, že za tři týdny se může stát mnohé.  A právě Karolína Peake už mnohokrát ukázala, že je mistrem v hledání „politického konsensu“. 

Klidný je i premiér. „Vláda je už nyní menšinová, a tak je možné, že bude ještě více menšinová,“ nechal se slyšet Petr Nečas s tím, že rozhodovat budou konkrétní hlasování v Parlamentu. „Prošli jsme mnohými bouřemi,“ dodal a v tu chvíli z něj mluvila zkušenost.

Pravdou je, že dosavadní koalici se už klíčové změny podařilo prosadit. Má za sebou hlasování o daňovém balíčku, církevních restitucích i důchodové reformě. V následujících 18 měsících, které zbývají do voleb, může prosazovat spíše populární věci a najít pro ně podporu nemusí být problém.

Na to, že Karolína Peake sehrála roli mouřenína, který udělal svou práci a může odejít, poukázali svorně šéfové opoziční ČSSD i VV Bohuslav Sobotka i Radek John. ČSSD pak už tradičně vyzvala vládu k odstoupení a mluví se i o vyslovení nedůvěry kabinetu. Vít Bárta svolává poslance ČSSD i KSČM, prý by se na shození vlády měli dohodnout. Jenomže na vyslovení nedůvěry potřebují 101 hlasů… „Sázím, že hlavy vychladnou a na Nečasově straně se vždy najde dost konstruktivních poslanců (ať už ze strany LIDEM, nebo z VV), kteří si uvědomí, že mají hypotéku, a budou se před hlasováním včas klidit ze sálu,“ komentuje to Petr Honzejk z HN. S jeho názorem souzní i politolog Zdeněk Zbořil. „Podporu může (vláda) hledat u Víta Bárty, Věcí veřejných a jiných dnes nezařazených poslanců,“ zamýšlí se nad aktuálními počty ve sněmovně. „Nečas ubránil dosažené výsledky s perspektivou, že ještě nemusí být konec, což je slušný reálpolitický výkon,“ dodává Honzejk.

Jistotu může Nečasovi dát i opora získaná ve Václavu Klausovi, který mu s odvoláním Peake šel takříkajíc okamžitě na ruku, i když tím riskoval politickou nestabilitu, před kterou tak často a rád varuje. Pád vlády v době, kdy končí mandát i prezidentovi a není jisté, že se volba jeho nástupce odehraje v naplánovaném termínu - to nejsou nejlepší vyhlídky pro stabilitu země v nadcházejících týdnech. Klaus však neváhal ani chvilku. Českému prezidentovi lze podsouvat mnohé, ale určitě ne zbrklost. Za jeho tahem tak bezpochyby je záměr. Jaký? Rovnice má příliš neznámých. 

Jeden z možných scénářů nabízí Jaroslav Spurný z Respektu. Svou roli by podle něj mohl sehrát nástupce Karolíny Peake v úřadě. „Bude to muset být nestraník a vůbec není vyloučeno, že se ministrem stane Vlastimil Picek,“ píše Spurný. „Určitě by se to líbilo i prezidentu Klausovi, který za to možná slíbil Petru Nečasovi podporu. A možná prezidentův vliv zachrání koalici.“ Prezident má, jak známo, ve sněmovně „své lidi“ - tedy poslance, kteří by mohli vyslyšet jeho rady a v klíčových okamžicích vládu podpořit. 

Možný je ale i zcela opačný vývoj. Václavu Klausovi, který se netají tím, že po vypršení prezidentského mandátu nehodlá jen tak odejít do politického důchodu, by v tuto chvíli teoreticky mohl vyhovovat i pád vlády. Připomeňme, že prezident v posledních měsících torpédoval Nečasovu vládu a jeho kroky se vykládaly tak, že si přeje konec kabinetu a oslabení ODS. Média naznačovala, že za vším je prezidentova snaha posílit levicové hlasy v prezidentské volbě a tím zpevnit hradní šance Klausova favorita Miloše Zemana. Spekulacemi na téma, co by následovalo, se před časem nechal unést i komentátor Petr Nováček na stránkách České pozice. Už název článku „Až prezident Zeman jmenuje Klause premiérem“ nepotřebuje další komentář.