Menší nemocnice se dohodly s VZP na smlouvách

Praha - Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se dohodla na postupu při uzavírání nových smluv se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). VZP už včera podepsala memorandum s Asociací krajů, že krajské nemocnice dostanou smlouvy na pět let. V oborech, kde není dosud shoda, bude smlouva na rok a půl. AČMN souhlasila, že stejně se bude postupovat i u jejích členských nemocnic.

„Jednání dopadlo dobře, shodli jsme se s panem ředitelem VZP, že memorandum podepsané s kraji na roky 2013 až 2017 je řešením a že je to užitečný kompromis,“ řekl právník asociace Stanislav Fiala. Podle něj se další memorandum s AČMN už podepisovat nebude.

AČMN má 129 členů, z nich třetina jsou krajské nemocnice a vztahuje se na ně „krajské“ memorandum. Ostatním členským nemocnicím nabídl ředitel VZP Zdeněk Kabátek stejný postup - tedy smlouvy na pět let a v odbornostech, kde není shoda, smlouvy na 18 měsíců s tím, že se do roka rozhodne, co dál. Bude pak ještě šest měsíců na úpravu spektra péče. „Tento příslib bereme vážně, od začátku ledna budou rozesílány našim nemocnicím smlouvy a my jim doporučíme je podepsat,“ řekl Fiala.

AČMN organizovala s odbory a pacienty petice proti rušení nemocnic v regionech, podepsalo je přes 100 tisíc lidí. Minulý týden vyzval krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů nemocnice, ať péči poskytují i bez podepsaných smluv. Nynější smlouvy vyprší 31. prosince.

VZP už dříve oznámila, že smlouvy na pět let dostanou všechny fakultní nemocnice a LDN, ve středu to potvrdila u krajských nemocnic a dnes také u menších nemocnic v majetku měst, církve či soukromých. Memorandum rovněž garantuje, že peníze, které se v kraji ušetří zrušením nadbytečných lůžek, zůstanou kraji zachovány.

Původně chtěly pojišťovny ze 156 nemocnic akutní péče zrušit osm, dalších 12 mělo dostat smlouvy jen na překlenovací období půl roku až rok, než se dohodne menší rozsah péče. V 84 nemocnicích mělo být zrušeno nejméně jedno oddělení. Na rušení nadbytečných akutních lůžek se pojišťovny dohodly v memorandu s ministerstvem zdravotnictví.