Chřipková epidemie měla 108 obětí, většina trpěla chronickým onemocněním

Kvůli chřipce letos zemřelo 108 lidí. Počet obětí nemoci se tak v její vrcholné sezoně ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o pětinu. Většina lidí, kteří letos na chřipku zemřeli, trpěla zároveň jiným závažným chronickým onemocněním.

Počet obětí chřipky v letošní její sezoně stoupl z loňských 84 na 108, z toho bylo 59 mužů a 49 žen. V nemocnici bylo s chřipkou 321 pacientů. „V naprosté většině případů se jednalo o pacienty s chronickým doprovodným onemocněním, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Martina Havlíčková.

Chřipkové epidemii, která skončila před několika týdny, dominoval subtyp A/H3N2, loni to byla chřipka typu B. Již počátkem roku označili hygienici rozšíření chřipky za celoplošnou epidemii. Nejvíce nemocných bylo od počátku ledna do poloviny února – přes 1500 na sto tisíc obyvatel. V současnosti již epidemi není, ale v Libereckém, Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji ještě v minulém týdnu převyšovaly počty nemocných tisíc případů na sto tisíc obyvatel.

V Evropě zůstává vyšší nemocnost pouze ve Švédsku, Chorvatsku a Gruzii. Počet případů chřipky stále klesá a nemocnost se podle SZÚ postupně stabilizuje na neepidemické úrovni.