Šéfa vězeňské služby Kulu obvinila policie kvůli nákupu rušiček

Praha - Policie obvinila ředitele vězeňské služby Luďka Kulu kvůli zakázce na rušičky mobilních telefonů ve věznicích. Se svým bývalým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem měli způsobit státu škodu ve výši 20 milionů korun. Mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek sdělil, že dvěma pracovníkům vězeňské služby za porušení povinností při správě cizího majetku hrozí dva roky až osm let vězení.

„Na základě výsledků více než ročního prověřování došli policisté k závěru, že jednáním těchto dvou osob byla státu způsobena škoda ve výši necelých 20 milionů korun,“ uvedl Skřepek. Pracovníci vězeňské služby měli podle něj v letech 2005 až 2006 uzavírat zakázky, jež se týkaly ručních detektorů kovů a zařízení na zamezení nedovolené komunikace vězněných osob.

Policie kauzu vyšetřovala od loňského ledna, přičemž již dřívější kontrola z ministerstva spravedlnosti naznačila, že Kreuzzieger se mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kreuzzieger již kvůli problematické zakázce na rušičky odstoupil. Kula oznámení o trestním stíhání převzal, ale se závěry policie podle mluvčího vězeňské služby Roberta Káčera nesouhlasí, a rozhodl se proto podat řádný opravný prostředek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil Kulu zatím neodvolal, ale žádá po něm písemné vyjádření.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost PB-mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala. Na PB-mont podala vězeňská služba žaloby. Rušení v některých zařízeních nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala.

Instalace rušiček byla po kauze přehodnocena a vězeňská služba využívá detektory, které místo aktivního rušení signálu vyhledávají, zda někde není telefonní signál.

Rušičky nejsou jediným šrámem na Kulově ředitelské pověsti. V minulosti už na sebe upozornil například nákupem pozlacené šavle za čtyřicet tisíc, která teď zdobí jeho kancelář, nebo koupí speciálních uniforem do pouště za 10 milionů.