Klaus: Nevěřil jsem vlastním očím. Je mi to líto, říká na to Peake

Praha – Prezident Václav Klaus okomentoval situaci ohledně personálních výměn, které nedávno nečekaně učinila vicepremiérka Karolína Peake. Podle něj tyto kroky způsobily „jisté narušení elementární důvěry,“ jak uvedl v rozhovoru FTV Prima. Přitom premiér Nečas Klause ujišťoval, že stabilitu resortu zajistí. Peake prezidentova nelibost se situací mrzí.

Klaus nadále uvedl, že jej krok vicepremiérky překvapil. Dozvěděl se o něm navíc z textové zprávy během své přítomnosti na přednášce v Německu. Přitom jedním z bodů, o kterých premiér Klause ujišťoval, bylo podle prezidenta, že stabilita resortu a kontinuita fungování úřadu bude „zajištěna setrváním dosavadních nejvyšších funkcionářů počínaje prvním náměstkem ministra na této funkci“. 

Hlava státu údajně „nevěřila svým očím“, když se o zprávě dozvěděla. „Jistá nedůvěra v tomto smyslu ve mně musela vzniknout,“ podotkl prezident, který si informaci vzápětí ověřoval u Nečase po telefonu. „Dojde-li k nějakým jednáním, dohodám, tak se podle mého názoru mají dodržovat,“ stojí si za svým Klaus. 

Peake prezidentova slova mrzí, avšak nemyslí si, že je potřeba situaci takto vyhrocovat. „Znovu zdůrazňuji, že jsem s nikým žádnou dohodu o personálních otázkách na Ministerstvu obrany neuzavřela. O žádné takové dohodě nevím a nebyla jsem v tomto směru ani informovaná. V každém případě ale platí, a na tom zásadně trvám, že jako ministryně obrany mám plné právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky. Stejně tak trvám na svém záměru vytvořit civilní vedení ministerstva obrany. Nesu plnou odpovědnost za resort, který mi byl svěřen. Stále věřím, že i pan prezident nakonec mé stanovisko akceptuje,“ nechala se slyšet. 

Václav Klaus
Zdroj: Richard Gardner/Isifa/Rex Features

Peake se ujala ministerstva obrany ve středu a navzdory prohlášení, že neplánuje výrazné „personální zemětřesení“, hned druhý den oznámila odchod prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. 

V pátek Peake jmenovala ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu. Její personální politiku ve sněmovně kritizovala nejen opozice, ale i někteří poslanci vládní koalice.