Stanjurovy priority: ulevit přetížené D1 a stavba železnic

Praha - Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) si krátce po nástupu do funkce vytyčil několik hlavních priorit svého úřadování. Tou klíčovou je ulevit přetížené dálnici D1 stavbou rychlostní silnice R35, tedy druhého spojení Moravy s Čechami přes Olomouc na Hradec Králové a Liberec. Zaměřit se chce také na výstavbu železničních koridorů, které mají napomoci nastartovat českou ekonomiku, výběrová řízení nebo zamezení růstu nákladů v průběhu staveb. Řekl to dnešním Lidovým novinám.

Místo rychlostní silnice R3 v jižních Čechách by Stanjura prosazoval stavbu rychlostní silnice R35, tedy druhého spojení Moravy s Čechami přes Olomouc na Hradec Králové a Liberec. „Bylo by to lepší než budovat na D1, já nevím, osm proudů. To by podle mého měla být klíčová priorita. Budu se o tom snažit přesvědčit i ostatní,“ řekl ministr.

Zaměřit se chce také na železniční koridory. Výstavba dálnic, silnic a železničních koridorů má podle něj totiž pomoci při rozhýbání české ekonomiky. Důležitým předpokladem je dobrá příprava takových staveb. Už by se nemělo stávat, že v průběhu stavby neuvěřitelným způsobem rostou náklady.

„Musíme taky dávat pozor, aby se skutečně soutěžilo. Aby ty ceny byly nejlepší na trhu. A pořád zkoumat, jestli některé stavby nevznikají jen proto, aby se investovalo,“ dodal Stanjura.