Hlavní témata voleb? Podle Pečinky daně, migrační vlna a paralelní klání o Hrad

Zhruba za půl roku půjdou Češi k volebním urnám, aby nově rozdali karty na tuzemské politické scéně. Jaká témata mají potenciál být určujícími směrem k podzimním parlamentním volbám? „Rozhodně to budou daně,“ myslí si komentátor Reflexu Bohumil Pečinka a poukazuje na způsob, jakým toto téma vnesl do předvolební arény premiér Bohuslav Sobotka vpředvečer nedávného sjezdu sociální demokracie. „Hlavně jde o návrh zvyšování daní a progrese, tím strhl pozornost všech politických stran. Zvláště Andreje Babiše, který se proti tomu vymezil,“ dodává Pečinka.

„V létě může přijít další migrační vlna z Afriky, což může být další téma,“ domnívá se Pečinka a třetí klíčovou problematiku vidí v souběhu prezidentských a parlamentních voleb. „Bude to takový zvláštní mix toho, jaká strana jmenuje nebo podpoří toho či kterého prezidentského kandidáta,“ doplňuje politický komentátor. 

Myslím si, že už vládní koalice neexistuje. Ale současně není síla na to, aby se ten faktický stav legalizoval.
Bohumil Pečinka
komentátor Reflexu

Už teď si jdou politici jednotlivých stran poměrně ostře po krku. Čekáte, že kampaň bude ještě vyhrocenější, než jsme svědky nyní?

Rozhodně se tato volební kampaň bude od všech předchozích lišit jednou věcí. Existuje úřad na kontrolu financí, které politické strany používají na volební kampaň. Jsou tam určité limity a také tvrdší pravidla.

Například celá nultá léta v západní Evropě a později i u nás byla viditelná jedna velmi silná linka volební kampaně a tou byla negativní kampaň. Politické strany zveřejňovaly billboardy nebo plakáty, kde parodovaly program jiné strany. Nebo ho často dezinterpretovaly. Nová volební pravidla toto zakazují. Jestli budou útoky, tak to budou jasné útoky politických stran proti sobě, nikoliv takové ty zákulisní.

V předvolebních průzkumech má velký náskok hnutí ANO. Čím to je, že se jeho lídr Andrej Babiš pořád těší vcelku značné důvěře lidí, přestože se kolem něj objevují neustále nějaké nesrovnalosti?

Volby nejsou nějaká srdeční záležitost, jako když si třeba chcete pořídit pěkné auto a koupíte si ho. V případě voleb je to často výběr menšího zla. Andrej Babiš ztělesňuje stále většímu počtu voličů někoho, kdo je silný a razantní a kdo dokáže ochránit jejich zájmy. Nehodnotím to ani kladně, ani záporně, jenom říkám, že toto ztělesňuje, a proto dovede vytvořit širokou volební koalici, která v historii České republiky nemá obdoby. Je to zvláštní koalice bývalých voličů KSČM a radikální levice a současně někdejších voličů ODS. Zastřešit tyto dva protikladné proudy dovede pouze hnutí, které není příliš vyprofilované.

Host Interview ČT24: Bohumil Pečinka (zdroj: ČT24)

Bylo tady určité kataklyzma a ten systém tradičních politických stran se zčásti položil. Andrej Babiš je tři a půl roku ve vládě. Současně má takový nimbus člověka, který je vlastně v opozici. Proč? Protože nejvíce kritizuje poměry.

Jak může volby ovlivnit vyšetřování dotací kolem Čapího hnízda?

Co se týče vnitřních záležitostí, v tom už má policie, podle mých informací, jasno. Ti policisté, co to vyšetřují, mají jasno. Nicméně celý proces blokují z nějakého důvodu státní zástupci. Osobně si myslím, že taktizují a hrají a že chtějí svou podporu vyměnit za něco v budoucí vládě.

Říkal jste, že současná vládní koalice už fakticky neexistuje a vznikají nová spojenectví jako třeba to mezi KDU-ČSL a Starosty. Je to normální, že se vládní strana domluví na spolupráci v podstatě s opoziční stranou?

obrázek
Zdroj: ČT24

Je to hodně neobvyklé. A to i z toho pohledu, že to nevysvětlují ani veřejnosti. Proč jedna fakticky přestává být opozicí a stává se součástí vládní strany. Je to velice zvláštní a pouze to signalizuje, že poměry, které vznikly po minulých volbách, se rozpadají.

Jenom sebevrah se pustí do takového projektu, když ani v průzkumech mu to nebude ukazovat, že by se tam dostal. Já to celé nechápu. Bude za tím asi pýcha Starostů a nezávislých, kteří uspěli v krajských volbách a myslí si, že jsou schopni tuto podporu překlopit do parlamentních voleb. Každopádně to může znamenat velice pravděpodobný neúspěch pro obě strany. A může to mít za následek vznik velice nereprezentativního parlamentu, kde si jejich hlasy přerozdělí jiné strany.  

Jaký bude osud Bohuslava Sobotky po volbách? Má se zato, že když ČSSD prohraje, tak dosavadní premiér v čele strany skončí?

Já už tomu nevěřím. Před minulými volbami Sobotka naznačoval, že strana získá kolem 30 procent, nakonec dosáhla na 20 procent. Když ho volali k odpovědnosti a dokonce širší vedení ČSSD o tom hlasovalo, tak on se svými spojenci z toho udělal to, čemu se říká lánský puč. A odmítl odstoupit. Myslím si, že od té doby začal stranu důsledně čistit a začal se zbavovat svých odpůrců. Ať už otevřeně, nebo různými ústrky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sociální demokraté se podle mě postupně smiřují s obdobnou pozicí, jakou měla ODS po volbách v roce 2013. Že budou takovou středně velkou až menší stranou, která by chtěla být součástí každé budoucí vládní koalice. ČSSD je dnes tak trochu umrtvenou stranou, která nemá to druhé (názorové) křídlo. A z toho se bude dostávat minimálně jedno volební období v opozici. 

Z ČSSD se ozývají hlasy, že se připravuje povolební koalice hnutí ANO a ODS. Jsou nějaké indicie, které to potvrzují?

Ta volební aritmetika tam nevychází. ODS se nachází ve zláštní situaci, že mlčky spoléhá na to, že se tam nedostanou lidovci, STAN ani TOP 09 a ona bude hlavní stranou na pravici. Podle mě to je strašně pasivní strategie.

ODS by se měla starat především o svůj volební výsledek. Teorie koalic říká, že na vládní koalici doplatí ten slabší. Když jdete do koalice s někým, kdo má 30 procent a vy máte osm a půl, tak to pro vás nikdy nedopadne dobře. Je to polibek smrti. Je tedy otázka, zdali za dvě ministerstva riskovat faktickou smrt.