CVVM: Důvěra v prezidenta se v březnu zvýšila. S politickou situací je spokojeno 17 procent lidí

Prezidentovi v březnu věřilo 55 procent lidí, což je o jeden procentní bod více než v únoru. Naopak vláda si v důvěře občanů pohoršila o dva procentní body na 35 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Poslanecké sněmovně v březnu důvěřovalo 27 procent občanů, což byl proti únoru nárůst o jeden procentní bod. Senátu důvěřovalo v březnu 28 procent respondentů, tedy o dva procentní body méně než o měsíc dříve. CVVM ale podotklo, že u vlády, Poslanecké sněmovny a v menší míře i u Senátu vidí v dlouhodobější perspektivě zvýšení důvěry v porovnání s předchozím volebním obdobím, které ukončily předčasné volby na podzim 2013.

Důvěra obyvatel ústavním institucím v březnu 2017
Zdroj: CVVM

Nejdůvěryhodnější institucí pro Čechy tradičně zůstávají starostové a obecní zastupitelstva. V březnu jim věřilo 60, respektive 61 procent respondentů. Hejtmani či krajská zastupitelstva mají mezi lidmi podporu nižší. V březnu hejtmanům důvěřovalo 40 procent respondentů a zastupitelům krajů 38 procent.

Se současnou politickou situací bylo v březnu spokojeno 17 procent lidí, 47 procent dotázaných vyjádřilo nespokojenost a 33 procent se necítí ani spokojena, ani nespokojena. Ve srovnání s únorem se podíl nespokojených zvýšil o čtyři procentní body.

Průzkum probíhal od 6. do 19. března a zúčastnilo se ho 1045 respondentů.