Česká televize dostala ocenění za pořady o handicapovaných

Praha - Vládní výbor pro zdravotně postižené občany ocenil publicisty, kteří informují o handicapovaných. Ceny dostali z rukou představitelů vlády včetně premiéra Petra Nečase. Televizní kategorii ovládly pořady České televize - například některé díly zdravotnického pořadu TEP 24 nebo dokument Andělská hra. Adéla Sirotková v něm mapuje život Romany Andělové v mládí postižené leukémií, která se v dospělosti rozhodla pomáhat dětem s touto nemocí.

První cenu v tiskové kategorii dostala Barbora Němcová za reportáž ze závodu v běžeckém lyžování, kde dělala doprovodnou závodnici nevidomé Lence Zahradníkové při legendárním devadesátikilometrovém Vasově běhu. Z rozhlasových soutěžních prací porotu nejvíce zaujal kolektivní dokument Modlitba pro Anežku o životě dívky zraněné po pádu z koně.

„Péče o zapojení tělesně postižných do života je naše morální a lidská povinnost,“ řekl na úvod premiér a předseda výboru Petr Nečas. Dodal, že zapojení handicapovaných do každodenního života je ku prospěchu celé společnosti.

Za dobu existence ceny výboru prošlo soutěží více než tisíc publicistických děl. V letošním ročníku bylo hodnoceno 68 prací, které posuzovala nezávislá devítičlenná porota. Ceny jsou udělovány dílům, která nejvhodnějším a nejlepším způsobem upozorňují na problematiku zdravotního postižení. Hlavním měřítkem při jejich posuzování je to, jak může přihlášená práce oslovit veřejnost, seznámit ji s problémy zdravotně postižených a jak může pozitivně ovlivnit přístup lidí k osobám se zdravotním postižením.

Vládní výbor uděloval ceny za publicistická díla (zdroj: ČT24)