Největší očista v historii? Pořadatelé úklidu Česka čekají až sto tisíc dobrovolníků

Tisková konference: Hlavní úklidová akce začne 8. dubna (zdroj: ČT24)

Až stotisícovou účast očekávají druhou dubnovou sobotu organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Zatím se registrovali pořadatelé úklidů na 1700 místech, kde budou lidé uklízet přírodu od odhozených odpadků. Loni jich účastníci nasbírali přes 1600 tun.

Organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko chtějí jednak vyčistit přírodu či veřejné plochy ve městech od poházených odpadků a současně mají ambici předcházet dalšímu znečišťování. „Snažili jsme se úklidy co nejvíce medializovat – nejen aby se uklízelo, ale aby se o tom také vědělo. Aby to mělo hlavně dopad na ty, kteří nepořádek způsobují, aby věděli, že to nezmizí samo od sebe,“ uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák, který akci organizuje spolu s Českým svazem ochránců přírody.

Celorepublikový úklid podpořilo i ministerstvo životního prostředí, jehož hlava Richard Brabec (ANO) považuje akci jednak za symbol jarního probouzení, jednak za projev všímavosti a ohleduplnosti k okolí.

„Nevím, jestli se na tom podílelo 40 socialistických let, kde bylo heslo, že to, co je venku, nám moc nepatří – nebo je všech – a ať to uklidí někdo jiný. V ČR je stále mnoho lidí, kterým připadá normální nejen odhodit obal od žvýkačky na ulici, ale dokonce odvézt starou sedačku do lesa a tam ji nechat,“ řekl ministr životního prostředí.

Podle Petra Stýbla z ČSOP je před samotným velkým úklidem potřeba zajistit, aby bylo nasbírané odpadky kam dát. „Ve chvíli, kdy chci zorganizovat lokální úklid, musím si ujasnit, co s odpadky, co se nasbírají. Pokud nemám koncovku vyřešenou, nemá cenu uklízet,“ zdůraznil Petr Stýblo.

Svaz ochránců přírody proto zašle organizátorům jednotlivých úklidů více než tisíc balíků s materiálem. Budou v nich pytle na odpadky, ochranné rukavice či reflexní vesty pro účastníky úklidů u silnic.

Součástí příprav letošního Ukliďme svět, ukliďme Česko bylo i vydání metodické příručky určené hlavně pro školy. Ta má pomoci nejenom odpadky uklízet, ale především nevytvářet. „Měla by upozornit na to, proč vlastně odpady vznikají. Víme, že z velké části sbíráme úplné zbytečnosti, které by se vůbec nemusely vyprodukovat. Vznikly jen kvůli reklamě, pozlátku, co se týče obalů, spousta je zcela zbytečných a ideální by bylo, kdyby vůbec nebyly vyprodukované,“ míní Petr Stýblo.

Loni se k úklidu připojilo 86 tisíc lidí, z nich více než polovina byly děti. Letos věří organizátoři, že přilákají ještě více dobrovolníků – až sto tisíc. Na většině míst se bude uklízet 8. dubna, ale některé lokální akce proběhnou v jiných termínech. Například ve čtvrtek 6. dubna budou na pražském Petříně uklízet prodavači časopisu Nový prostor, dalších akcí se zúčastní například zaměstnanci různých ambasád či velkých firem.

Česká akce je součástí celosvětového hnutí Let's Do It, které má kořeny v Estonsku. Tam lidé poprvé uklízeli v roce 2008. Za pět hodin tehdy dokázalo 50 tisíc obyvatel uklidit deset tisíc tun odpadků.