Obrana začala se Steyrem jednat o nové smlouvě o transportérech

Praha - Představitelé ministerstva obrany dnes v Praze zahájili jednání se zástupci rakouské zbrojovky Steyr o nové smlouvě na nákup 107 obrněných transportérů Pandur. Podle obou stran by návrh kontraktu měl být hotov "co nejdříve", protože jeho uzavření je podmínkou pro zahájení vojskových zkoušek vozidel. Rozhovory budou pokračovat v polovině července.

Již minulý týden Vojenský opravárenský podnik Šternberk zahájil nezávislé testy dvou obrněnců, bez kterých armáda nechce kontrakt uzavřít. Kromě šedesáti bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o pět dalších modifikací: velitelskou verzi, průzkumnou s lokátorem, verzi minometnou, ženijní a dílenskou a vyprošťovací.

Dříve chtělo vojsko koupit 199 transportérů. Kabinet Mirka Topolánka (ODS) však na konci loňského roku původní smlouvu za více než 20 miliard korun vypověděl kvůli tomu, že firma nestihla dodat první vozidla včas. V lednu Steyr dostal druhou šanci, ministerstvo se však rozhodlo počet vozidel snížit, na novém projektu proto zřejmě ušetří. Přesnou cenu však podle dřívějšího vyjádření náměstka ministryně obrany Martina Bartáka bude nutné ještě stanovit.