Vězni bez náramků, vítěz bez zakázky? ÚOHS zkoumá, jak spravedlnost vybírala

Ministr spravedlnosti v únoru neskrýval spokojenost – podařilo se mu dotáhnout do konce problematický výběr dodavatele elektronických náramků na hlídaní lidí s domácím vězením. Úspěch se ale může Robertu Pelikánovi (ANO) rozplynout před očima. Výběrem dodavatele se totiž začal zabývat antimonopolní úřad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se na výběr dodavatele elektronických náramků zaměřil poté, co si na postup ministerstva stěžovala jedna ze čtyř neúspěšných firem. Podle dřívějších prohlášení plánovala proti výsledkům tendru protestovat firma Eltodo.

„Mohu potvrdit, že ÚOHS ve čtvrtek obdržel návrh na přezkoumání zadávacího řízení na elektronický monitorovací systém pro trestní justici. Návrh mimo jiné směřuje proti výběru nejvhodnější nabídky. Ve věci bylo zahájeno správní řízení,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Ministr Pelikán koncem února vyhlásil, že zakázku, která kromě dodávání samotných náramků zahrnuje také šestiletý provoz monitorovacího centra, získala společnost Supercom. Výběr probíhal formou soutěžního dialogu, přihlásilo se šest firem, jež absolvovaly několik kol přímých jednání. Konkrétní nabídku podalo pět uchazečů.

Každý ze zájemců o zakázku také úřadu na měsíc poskytl své výrobky k testování základních funkcí. Ministr, který si je vyzkoušel, charakterizoval náramek jako „krabičku velikosti většího mobilu připoutanou na kotníku“. V běžném životě ho prý nijak neomezovaly, pouze byly trochu nepohodlné při spaní.

Robert Pelikán: Čeká nás ještě patnáctidenní lhůta na námitky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti (resp. jeho Probační a mediační služba) hledalo dodavatele náramků opakovaně. Několik tendrů však muselo zrušit, naposledy se tak stalo proto, že nepřišla vůbec žádná nabídka.

Domácí vězení zavedl trestní zákoník v roce 2010, ale zatím jej soudci využívají jen okrajově. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů zatím nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale pouze namátkově probační pracovníci.