Asociaci krajů dál povede Hašek, zaměří se na fondy EU

Praha - Asociaci krajů dál povede jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Byl znovu zvolen na ustavujícím zasedání po říjnových volbách do krajských zastupitelstev. Prvním místopředsedou se stal hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Členy vedení jsou hejtmani Jiří Zimola, Miroslav Novák a Milan Chovanec. Všichni jsou členy ČSSD. Jako jediný nečlen sociální demokracie je ve vedení pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Chci hájit zájmy všech krajů a spojovat názory krajů a hejtmanů,“ uvedl Hašek. Za absolutní prioritu označil dočerpání peněz z evropských fondů. Heslem je „co nejmenší vratky peněz do Bruselu do roku 2014“. Evropské peníze mohou podle Haška pomoci ekonomice, udržet zaměstnanost, nebo dokonce přinést nová pracovní místa. Klíčovým úkolem pro kraje bude také udržení rozsahu, dostupnosti a kvality služeb. Kraje proto budou bojovat o každou korunu. Usilovat budou například o zvýšení svého podílu na centrálních daních.

Asociace se už dnes zabývala akutním problémem, kterým je uzavírání nových smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi. Jednání se podle Haška účastnili zástupci krizového štábu tvořeného Asociací českých a moravských nemocnic a zdravotnických odborových organizací. Pokud se nepodaří smlouvy dojednat do konce roku, pak asociace požádá ministra zdravotnictví i ředitele významných pojišťoven, aby se zúčastnili jejího lednového jednání.

Hašek očekává velmi tvrdou polemiku asociace s vládou a s jejími návrhy. „Nicméně naší povinností je v zájmu regionů a v zájmu občanů komunikovat s vládou i parlamentem a přicházet s vlastními alternativami, chceme být aktivní hráči v české politice,“ uvedl hejtman.