GIBS prověří anonym, podle něhož Zimola dostával echa o zásazích policie, tvrdí sám hejtman

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nechá prošetřit anonymní e-mail, podle něhož měl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dostávat zprávy o chystaných akcích policie. Úkolem pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Novinářům to sdělil sám Zimola. Inspekce ale uvedla, že zákony, jimiž se GIBS řídí, takové pověření neumožňují. Podle udání Zimola také ovlivňuje zakázky na údržbu krajských silnic. Hejtman veškerá obvinění důrazně odmítnul.

„Nad tím anonymem jsem chtěl původně mávnout rukou. Šlo evidentně o podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce. Ale vzhledem k tomu, že některá média o kauze stále informují, a protože ministr vnitra Chovanec se k ní seriózně vyjadřuje, musím reagovat i já,“ popsal situaci Zimola.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů se striktně řídí zákony a dalšími právními předpisy, které neumožňují takovéto pověření,“ sdělila mluvčí GIBS Radka Sandorová v reakci na Zimolova slova, že Chovanec inspekci pověřil, aby anonymní e-mail prošetřila.

V udání stojí, že jihočeský hejtman pro komunikaci ohledně aktivit spojených s ovlivňováním tendrů na krajské silnice užívá soukromou poštovní schránku. Do ní mu podle anonymu přišla s pětidenním předstihem i informace o chystaném zásahu policie ve firmě Technická správa komunikací.

Hejtman mluví o falešném účtu

Zimola se hájil tím, že uvedený soukromý e-mail vůbec nepoužívá. „Požádal jsem Google, aby prověřil zneužití mého jména ve falešném účtu a identifikoval osoby, které jsou za založení schránky zodpovědné,“ uvedl. Věří, že vyšetřování policie a GIBS přinese výsledek.

„Mimochodem, u většiny fotografií použitých v anonymním mailu lze jednoduše dohledat, odkud a kdy byly staženy. Tyto odkazy mám připravené a rád je poskytnu policii,“ doplnil jihočeský hejtman. Anonym totiž k e-mailu připojil obrázky hejtmanova rekreačního domu, který si dal vystavět v Lipně nad Vltavou. Otázky se vznášejí zejména nad cenou pozemku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za to Zimolu zkritizoval i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Vyzval premiéra a předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku, aby přiměl jihočeského hejtmana kauzu vysvětlit. Podle Sobotky Zimola jako zkušený politik těšící se velké důvěře občanů musí počítat s tím, že jsou na něj kladeny vyšší nároky ohledně nakládání se svým majetkem. Přepokládá proto, že hejtman všechny pochybnosti rozptýlí.