Ukrajinská ambasáda: Okamurův poslanec slavil anexi Krymu. Do země už nesmí

Český poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík se podle ukrajinského velvyslanectví zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem. Ambasáda to oznámila v tiskové zprávě a vyzvala sněmovnu, aby krok svého člena zhodnotila. Ukrajinské bezpečnostní složky rovněž Holíkovi udělily pětiletý zákaz vstupu na území státu.

Rusko ovládlo Krym v březnu 2014, po pádu proruského prezidenta v Kyjevě. Ve spěšně zorganizovaném referendu ruská většina obyvatelstva připojení poloostrova k Ruské federaci odsouhlasila.

Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává. Ministerstvo zahraničí to o víkendu připomnělo na svém twitterovém účtu. „Již tři roky spolu s ukrajinským lidem odmítáme ruskou anexi Krymu,“ uvedla česká diplomacie.

Ukrajinská ambasáda tento postoj české vlády ocenila a upozornila, že jednání poslance Holíka ze Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury je v rozporu s ním. Holík byl podle velvyslanectví jedním z „hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny“, který se oslavy ruské anexe zúčastnil. Jeho zdejší pobyt je prý „dobře zdokumentovaný ruskými sdělovacími prostředky“.

Hamáček o cestě nic nevěděl

„Žádáme proto vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o zhodnocení akcí svého poslance,“ vyzval úřad. „O cestě pana Holíka mi není nic známo, rozhodně nebyl vyslán Poslaneckou sněmovnou,“ reagoval předseda dolní komory Jan Hamáček s tím, že na Krymu byl jedině soukromě.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová dodala, že přímo Černínský palác Ukrajinci nekontaktovali. Připomněla také, že poslanci nejsou povinni své cesty hlásit. „Je to jejich záležitost a záležitost Poslanecké sněmovny,“ sdělila a zdůraznila, že stanovisko české vlády k obsazení Krymu se nezměnilo.

Holík nesmí pět let na Ukrajinu

Podobně jako v případě Holíka se ukrajinská diplomacie na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Aktuální návštěvou politiků na anektovaném Krymu se již zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území. Případné sankce vůči osobám, které se oslav zúčastnily, dřív avizoval šéf rady Oleksandr Turčynov.