Neovlivní.cz: Už žádost o dotaci pro Čapí hnízdo byla podvod

Žádost o dotaci pro farmu Čapí hnízdo ministra financí, předsedy ANO a miliardáře Andreje Babiše obsahovala nepravdivé údaje, a tudíž neměla být vůbec udělena. Napsal to server Neovlivní.cz s tím, že šlo od začátku o podvod. Redakce Neovlivní.cz se odvolává na kompletní dokumentaci k případu, kterou má k dispozici. S tou pracuje i policie, která musí do konce března rozhodnout, zda jde o trestný čin. Že by šlo o podvod, Babiš odmítá.

Dokumenty podle serveru dokazují, že žádost o dotaci pro Čapí hnízdo obsahovala nepravdivé údaje především v položce doby splácení bankovního úvěru, který měl pokrýt financování projektu. Bez upravení údajů by ekonomická udržitelnost firmy nevycházela už na první pohled.

Slonková: I přes negativní posudky dostalo Čapí hnízdo dotaci, protože za ním stál Babiš (zdroj: ČT24)

„Už samotné uvedení nepravdivé doby splácení je přitom podle unijních i českých regulí důvodem, aby taková žádost o dotaci byla okamžitě zamítnuta. Stejně jako pochybnosti o ekonomické rentabilitě,“ píše Neovlivní.cz.

I posudky expertů šly proti udělení dotace

Že Čapí hnízdo dotaci z evropských peněz dostat nemá, tvrdily podle serveru tehdy i expertní posudky. Projekt před schválením zpochybnili dva experti najatí středočeským dotačním úřadem, který žádost o padesátimilionovou dotaci vyřizoval. Předložený projekt podle najatých odborníků nebyl ekonomicky životaschopný.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Žádná jiná firma by to za takových podmínek nedostala,“ cituje server jednoho z autorů posudků inženýra Karla Mojžišíka, podle něhož dotace neměla být vůbec udělena. Středočeský dotační úřad ovšem finanční injekci pro konferenční centrum Čapí hnízdo schválil i přes negativní posudky.

Podle novinářky Sabiny Slonkové žádost o dotaci úřady vyslyšely proto, že za ní stál právě Andrej Babiš. „Všichni z dotačního úřadu a ze Středočeského krajského úřadu, se kterými jsme mluvili, říkají více či méně otevřeně, že se vědělo, že za tím stojí Andrej Babiš, a to sehrálo roli v dotačním řízení,“ tvrdí Slonková.

Ve chvíli, kdy do žádosti o dotaci uvedete zkreslené údaje, neděláte nic jiného, než že podvádíte. Víte, že kdybyste je uvedl pravdivě, nikdy byste dotaci nemohl dostat, protože by čísla prostě nevycházela. Nakolik ale dokáže policie srovnat zjištění s paragrafy a doložit, že to, co vypadá jako podvod, naplňuje skutečně znaky trestného činu, záleží na policii a jak si bude jistá v kramflecích.
Sabina Slonková
redaktorka Neovlivní.cz

O podovod nešlo, kroutí hlavou Babiš

„Určitě nešlo o podvod,“ řekl k tomu Andrej Babiš. Podle něj je autorka článku Sabina Slonková bývalá zhrzená novinářka mediální skupiny Mafra. Podle jeho slov o něm bývalí novináři Mafry šíří bludy a lži. „A já k tomu nemám co říct,“ dodal Babiš.

  • Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky této změně dosáhla na evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. 
  • Po pěti letech, kdy musela společnost dodržovat dotační podmínky, se vrátila zpět do Babišova koncernu. Kauzu vyšetřuje policie, zabývá se jí i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).
  • Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015.