Drahám zpronevěřil 59 milionů, nyní Kremel dostal osm let vězení

Za zpronevěru devětapadesáti milionů korun si má bývalý šéf zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milan Kremel odpykat osm let vězení. Rozhodl o tom pražský městský soud. Miliony získané z dražeb majetku Českých drah měl odsouzený použít na pokrytí potřeb své společnosti, už dříve ho soud potrestal i za mnohamilionovou zpronevěru majetku Lesů ČR.

Firma Clanroy v minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem, a než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, patřila k předním dražebním firmám v Česku; ve zmiňovaném roce se s celkovým výnosem aukcí 318 milionů korun figurovala na třetím místě žebříčku.

Peníze z některých dražeb ale vlastníkům nemovitostí nepředala. Za zpronevěru pětapadesáti milionů Lesů ČR dostal Kremel už na konci února šest let vězení, nyní se pražský městský soud zabýval obdobnými finančními ztrátami, které nastaly u Českých drah.

Kremel se k odpovědnosti hlásil už v lednu

Podle obžaloby Kremel coby předseda představenstva od května do listopadu 2013 nepřevedl na účty drážního dopravce peníze v necelých padesáti případech a místo toho z nich financoval chod Clanroye. Dráhy v součtu neobdržely bezmála šedesát milionů, mimo jiné za dražbu nemovitostí na Vinohradech a v Pardubicích.

Stejně měl postupovat i člen představenstva Miroslav Posekaný, který podle obžaloby na konci roku nepřevedl na drážní účty více než osm milionů korun. A zatímco Posekaný u soudu při předchozích stáních odmítl vypovídat, Kremel se k odpovědnosti přihlásil.

„Svoji vinu nepopírám, jsem si vědom, že společnost způsobila Českým drahám škodu, zodpovědnost za to cítím,“ řekl letos v lednu a hájil se tím, že s funkcí šéfa představenstva neměl zkušenosti. Rovněž připustil, že dnes by postupoval jinak. Jeho advokátka Petra Lamková zdůraznila, že peníze šly na chod společnosti, kterou chtěl zachránit a splatit dluhy po předchůdcích. Podle Lamkové škodu nezpůsobil úmyslně.

Soudkyně: O vině nemáme pochybnosti

To ale rozporovala soudkyně Silvie Slepičková. „O vině nemáme žádné pochybnosti,“ uvedla s tím, že část zpronevěřených peněz šla na chod společnosti, objevily se však i podezřelé transakce až v milionech korun, které do firmy nešly. Zmínila také, že oba obžalovaní nejsou ústředními postavami kauzy, ale posloužili jako tzv. bílí koně, které ovládal někdo z pozadí. Podle soudu ale jednali úmyslně a „nepochybně dostávali odměnu.“

Kremel nakonec od soudu odešel s osmiletým žalářem, Posekaného soud poslal na 5,5 roku do vězení. Kremel i Posekaný by také měli zaplatit způsobenou škodu. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat.