Müllerová: Platební funkce sKaret bude nejspíš dobrovolná

Praha – SKarta bude fungovat jako identifikační nástroj, její platební funkce by měla být pro uživatele dobrovolná. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Podle jejích slov se navíc ve čtvrtek oznámí způsob, kterým se dojde k zefektivnění výplaty sociálních dávek a zabrání se zneužívání. Systém sKaret by se podle Müllerové mohl změnit do půl roku.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová v pořadu Otázky Václava Moravce vyjádřila své pochopení nad tím, že některá ustanovení týkající se sKaret nejsou dost přesná. Podotkla ale, že nová smlouva se s Českou spořitelnou uzavírat nebude, pouze se upraví tak, aby byl její výklad pro klienty co nejsrozumitelnější. Třeba seskupení výplaty dávek na jedno místo podle Müllerové povede k efektivitě a ke kontrole před zneužíváním.

Většina lidí si podmínky nepřečetla a neví, co sKarta znamená, tvrdí Hrdá

Podle místopředsedkyně Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jany Hrdé ale ve většině případů ke zneužívání dávek nedochází. Mnoho lidí podle ní ani neví, co sKarta je. Nepřečetli si podmínky České spořitelny, které jsou tristní, tvrdí. „Je tam třeba, že změna platebních podmínek za úkony může být pouze oznámena. A ve chvíli, kdy člověk podepíše smlouvu, tak musí podmínky za každých okolností přijmout, nebo vypovědět celou sKartu i se všemi podmínkami. Proto se lidé bojí a nevědí, že výplata dávek není přímo podmíněna přímo přijetím sKarty,“ dodala Hrdá.

„Do vyřešení situace bych vyzvala paní ministryni Müllerovou, aby pozastavila výdej sKaret,“ vyjádřila svůj požadavek místopředsedkyně Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jana Hrdá. Podle ministryně k tomu ale nedojde, sKarty se prý budou vydávat dál.

Ministerstvo práce uzavřelo letos v lednu se spořitelnou na sKarty smlouvu na 12 let. Podepsal ji bývalý první náměstek Vladimír Šiška, který je nyní obviněn z podplácení při jiné ze zakázek resortu. Vláda nyní se spořitelnou jedná o změně smlouvy. Další plán ohledně sKaret chce vláda oznámit ve čtvrtek.

  • sKarta zdroj: ČT24
  • sKarta zdroj: ČT24

Špidla považuje systém sKaret za už od počátku chybný

Bývalý premiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla považuje systém sKaret za projekt od počátku chybně koncipovaný. Od počátku podle něj také poškozuje lidi, kteří pobírají různé typy sociálních dávek. Jediná možná varianta pro ČSSD je tento systém zrušit. „Efektivnost systému bych hodnotil z hlediska lidí, kterým je určen. Také bych se zabýval technickými záležitostmi,“ vysvětlil svůj pohled Špidla.

Vladimír Špidla, bývalý premiér, ministr práce a sociálních věcí a eurokomisař:

„SKarta vyžadovala náklady a vyžaduje další, znamená smlouvu s Českou spořitelnou, velmi ztěžuje nejslabším lidem jejich situaci, není schopná bránit žádnému zneužívání, a proto je třeba ji zrušit. Celý systém je potřeba udělat jinak a lépe.“

Ludmila Müllerová se hájí tím, že v zákonech, které upravují výplatu dávek, jsou určitá přechodná ustanovení. „Ta říkají, že pokud si klient nevyzvedne sKartu nebo mu nebude předána, probíhají do té doby výplaty dávek stávajícím způsobem – buď na účet klienta, nebo v hotovosti složenkou někde na přepážce,“ tvrdí ministryně.

ČSSD trvá na zrušení karet

Bez ohledu na rozhodnutí vlády usiluje opoziční ČSSD o zrušení sKaret. „Platí to, že jsme v Senátu navrhli zákon, který by zrušil sKarty, a myslím si, že na tom budeme trvat,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Kontrolní funkci karet odmítl, k tomu jsou podle něj jiné mechanismy. „Je vidět, že to je byznys pro jednu vyvolenou firmu, a myslím, že to je velmi špatné,“ prohlásil Štěch.

Letos měli sKarty přebírat ti, kteří mají státní sociální podporu, tedy pravidelně stejné dávky. Patří k nim třeba rodičovská, příspěvky na děti, pěstounské dávky či příspěvky na bydlení. Sociální karty by měli získat i ti, kteří dostávají příspěvek na péči či dávky pro postižené. Nezaměstnaní a lidé v hmotné nouzi je měli dostávat v příštím roce. Pomoc v hmotné nouzi zahrnuje životní minimum, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc.

Jakou funkci sKarta plní?

  • SKarta bude mít tři funkce: identifikační, autentizační a platební.
  • Sloužit bude zejména k identifikaci na úřadě. U osob se zdravotním postižením bude plnit funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P se všemi jejími výhodami.
  • Autentizační funkce umožní z domova realizovat činnosti spojené s veřejnou správou. Příjemce bude mít prostřednictvím internetu přehled o čerpaných sociálních dávkách.
  • Platební funkce umožní příjemci sKartou platit v obchodech nebo vybírat hotovost z bankomatů České spořitelny i všech dalších bank. Prostředky bude možné si bezplatně převést na svůj vlastní účet.

Zdroj: MPSV