Sick days poslanci do voleb zřejmě uzákonit nestihnou. Místo toho plánuje ČSSD týden dovolené navíc

Zdravotní volno podle Hospodářské komory nabízí 23 % firem (zdroj: ČT24)

Poslanci do voleb pravděpodobně nestihnou uzákonit pět dní zdravotního volna. Vůbec poprvé to připustil šéf poslaneckého klubu ČSSD a autor návrhu Roman Sklenák. Strana prý pro něj nemá dostatečnou podporu. Návrh měl být přitom náhradou za to, že současná koalice neobnoví proplácení prvních tří dnů nemocenské. Místo toho chtějí sociální demokraté od příštího roku uzákonit o týden dovolené navíc.

Podle loňského jarního průzkumu Hospodářské komory platí dobrovolně zaměstnancům hrazené zdravotní volno necelá čtvrtina firem, většina z nich tři dny nebo méně. Uzákonění tzv. sick days se mělo podle původního plánu ČSSD týkat zhruba tří milionů zaměstnanců, kterým firmy tento benefit neposkytují.

  • ano: 23 % firem
  • ne: 77 % firem 
  • Zdroj: průzkum Hospodářské komory, vzorek 1034 firem

Strana chtěla původně uzákonit povinných pět dní zdravotního volna už loni. Ani rok od předložení ale pro svůj návrh nenašla ve sněmovně podporu. „Ve sněmovně se trošku změnil poměr sil a nevím, jestli bychom měli dostatek hlasů na uzákonění sick days. Myslím, že zaměstnavatelé jsou si toho dobře vědomi,“ uvedl Sklenák.

Plán sociálních demokratů podporují komunisté a lidovci. Tyto tři strany ale nemají ve sněmovně většinu. Plán ČSSD podporovaly i odbory. „Náš cíl je zřejmý – aby zaměstnanci, kteří jsou nemocní, se mohli léčit,“ vysvětlil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

  • Na rozdíl od nemocenské dostávají zaměstnanci sto procent denní mzdy. 
  • Obvykle nikdo nekontroluje, jestli v práci chybí kvůli zdravotním problémům.

Pravicová opozice, ANO i zaměstnavatelé návrh odmítají

Proti návrhu se postavila pravicová opozice i hnutí ANO. „Já bych to samozřejmě nechal na ty firmy a na ty zaměstnavatele, takže v tomhle bych byl liberální,“ komentoval návrh ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček také nevidí důvod tento benefit nabízet povinně.

Uzákonění pěti dní zdravotního volna odmítají i zástupci zaměstnavatelů a proti jejich vůli většina poslanců zákon schvalovat nechce. „Já bych pořád zůstal u toho, že to je benefiční program a to je dobrovolná záležitost firem,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ani další týden dovolené se opozici nelíbí

ČSSD by teď chtěla místo pěti dnů zdravotního volna uzákonit o týden dovolené navíc. I proti tomuto návrhu ale protestuje pravicová opozice s hnutím ANO. Podle analýzy Hospodářské komory by totiž zaměstnavatele povinné zavedení pěti týdnů dovolené stálo přes 28 miliard ročně.

  • dobrovolně poskytuje: 34,4 % firem
  • náklady firem: 28 miliard ročně
  • Zdroj: Hospodářská komora ČR, Trexima

„Pro zaměstnavatele by to znamenalo velkou zátěž a dopadlo by to v konečném důsledku i na samotné zaměstnance,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.