Města i stát plánují nová opatření proti smogu. Praha připravuje nový regulační řád

Smogových situací bylo letos nejvíce za posledních 7 let (zdroj: ČT24)

Česká republika letos zažila nejvíce smogových situací za posledních sedm let. Například Moravskoslezský kraj zasáhlo hned pět vln. Města i stát proto plánují další opatření proti smogu. Patří mezi ně například omezení naftových automobilů a zvažují i zřízení nízkoemisních zón ve městech.

„Ta smogová situace byla opravdu rozsáhlá, po sedmi letech takhle veliká,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Smogová situace podle něj mimo jiné ukázala, že je potřeba pokračovat v kotlíkových dotacích.

Opatření čekají vedle průmyslových podniků i auta. Doprava je totiž v hlavním městě největším zdrojem smogu. Nejvyšší hodnoty polétavého prachu v Praze momentálně ukazuje stanice nad strahovským tunelem.

Přestože bezplatnou veřejnou dopravu Praha nakonec nezavedla, zvažují smogem postižená města zřízení nízkoemisních zón ve svých centrech. Pražští radní také chystají na podzim nový regulační řád.

„Bude potřeba nějakým způsobem asi omezit naftová auta, budeme muset omezit nákladní auta, budeme se muset podívat na plynulost dopravy,“ komentovala připravované změny Jana Plamínková (STAN).

Kvůli smogu stála v Praze výroba 65 hodin

Například v pražské slévárně neželezných kovů Agma museli kvůli znečištění ovzduší regulovat výrobu a nyní dohání, co v minulých týdnech nestihli. Od začátku roku . Ztrátu odhadují na 30 procent.

„My to doženeme. Horší je to se zákazníky, se kterými jsme museli sjednávat odsuny termínů a ne všichni s tím souhlasili,“ uvedl majitel Jaroslav Martan.

V Praze se výroba zastavila na 65 hodin, na Ostravsku ale regulace platila skoro třikrát déle. Smog nejvíce zasáhl právě Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.