Hasiči, policisté, celníci a dozorci dostanou přidáno. Platy se zvýší i pošťákům

Události: Zvýšení základních tarifních platů (zdroj: ČT24)

Platy členů bezpečnostních sborů vzrostou v příštím roce o desetinu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uspěl se svým požadavkem na zvýšení rozpočtu u ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babišův resort najde na platy policistů, hasičů či celníků miliardu. Dalších 800 milionů korun potom dostane Česká pošta jako kompenzaci za služby, které podle ministra Chovance stát dosud nezaplatil.

Policisté a členové dalších bezpečnostních sborů dostanou přidáno od 1. července. K navýšení platů o desetinu je potřeba zhruba 1,6 miliardy korun, z toho 600 milionů našlo vnitro ve svém rozpočtu. Miliardu pak slíbilo ministerstvo financí. „Řešíme tím společně historický dluh vůči bezpečnostním složkám,“ řekl po jednání Milan Chovanec.

Ministr financí Andrej Babiš zdůraznil, že peníze nepůjdou ze státních rezerv. „Musíme ty peníze najít v rozpočtu někde jinde, to je náš úkol,“ řekl.

V pořadu Události uvedl, že požadavky na zvýšení platů jsou oprávněné, protože jsou velké problémy při najímání policistů či třeba pracovníků Finanční správy. Peníze chce najít v obsluze státního dluhu. 

Domnívá se, že by vláda měla rozlišovat mezi požadavky a nenavyšovat plošně, ale přispět tam, kde jsou nejmenší platy. Tedy u učitelů, v kultuře, sociálních službách a také ve Finanční správě. 

Více peněz pro policii a Poštu (zdroj: ČT24)

Peníze, které dalo dohromady Chovancovo ministerstvo, by si měli rozdělit policisté, zatímco peníze od ministerstva financí dostanou na platy svých lidí ostatní bezpečnostní sbory.

Týká se totiž také hasičů, celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb. Tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů upravuje nařízení vlády, které ještě musí kabinet schválit. 

Ministři po jednání: Domluvili jsme se na kompromisu (zdroj: ČT24)

Stát objednal, ale nezaplatil. Pošta dostane stamiliony až nyní

Miliarda na platy členů bezpečnostních sborů ale nebyla jediná položka na seznamu, se kterým přišel Milan Chovanec za Andrejem Babišem. Navíc žádal ještě 800 milionů korun pro Českou poštu. Jde o peníze, které podle Chovance stát dosud neuhradil za služby, které u pošty objednal.

Konkrétně šlo o kompenzační fond, který vznikl za Nečasovy vlády. Měl poště vynahradit ztrátový provoz poboček v malých městech a na vesnicích. Podle Chovance ale fond nikdy nezačal fungovat, v roce 2015 začala pošta dostávat kompenzace přímo ze státního rozpočtu. Jenomže stát slíbené kompenzace za roky 2013 a 2014 nikdy nezaplatil.

Peníze, které Babiš Chovancovi slíbil, by to měly vynahradit. Splátky budou rozloženy do tří let. „Součástí částky je to, že půl miliardy dá pošta na zvyšování platů zaměstnanců,“ řekl ministr vnitra. S tím souhlasili i představitelé pošty, kteří na ministerském jednání také byli.

Nešlo však o celou částku, kterou původně žádala pošta, a tedy i vnitro, tedy 1,3 miliardy. „Domluvili jsme na kompromisu. Je to vlastně dědictví nedořešeného problému toho kompenzačního fondu,“ řekl Babiš.

Pošta dostane v průběhu tří let 800 milionů korun. Na růst mezd má jít půl miliardy, zatím ale není přesně jasné kdy. Generální ředitel České pošty Martin Elkán uvedl, že to bude hodně záviset na legislativní změně. 

„My už v současné době zvyšujeme od 1. dubna mzdy. Máme to rozloženo na tarifní navýšení a mimořádnou odměnu. Teď budeme dále na základě této dohody navyšovat platy mimořádnou odměnou v letošním roce a budeme pokračovat i v příštím roce,“ řekl Elkán. 

Dřívější spory ministrů

Ministr vnitra Milan Chovanec přišel na čtvrteční jednání v situaci, kdy se zdálo, že se s ministrem financí Andrejem Babišem těžko shodne. Problém byl hlavně s platy v bezpečnostních sborech. Na požadavek, aby ministerstvo financí pomohlo s jejich zvýšením, přicházely však z Letenské ulice na Letenskou pláň odmítavé reakce.

Ministerstvo financí v připomínkách k materiálu o zvýšení platů uvedlo, že objem peněz na platy příslušníků považuje za dostatečný a v posledních letech stále se navyšující. Zdůvodnilo to tím, že platy u bezpečnostních sborů od roku 2013 vzrostly o 15 procent, potřebné peníze na letošní rok také nejsou ve schváleném rozpočtu. Chovanec takovou reakci prohlásil za projev neúcty.