Čtvrtstoletí za mřížemi. Soud trestal za brutální vraždu družky

Praha – Mimořádným trestem čtyřiadvaceti let vězení potrestal ostravský krajský soud muže, který ve Vítkově na Opavsku zavraždil svou družku. K vraždě došlo letos v únoru, dvaačtyřicetiletý Ladislav Kováč o osmnáct let mladší ženu ukopal a ubil paličkou na maso, před tím ji dlouhodobě týral. K jejímu napadání dokonce nutil i jejich tři malé děti.

„Proto se uznává vinným z týrání osoby žijící ve společné domácnosti, ohrožování výchovy dítěte a vraždy,“ uvedl během vyhlášení rozsudku předseda senátu.

Pár spolu žil několik let, přičemž násilí v jejich soužití nebylo výjimkou. Mladá žena během několika měsíců hned opakovaně vyhledala lékařské ošetření, vždy ale tvrdila, že si poranění (způsobená odsouzeným) přivodila sama nešťastnou náhodou. Pár navíc holdoval alkoholu, který ovšem mužovu agresivitu ještě stupňoval. Děti nutil, aby do matky kopaly nebo aby jí ostříhaly vlasy, před jejich očima s družkou také souložil.

Před smrtí: Ne, že řekneš, že jsem tě zbil

V únoru použil odsouzený Ladislav Kováč na svou družku paličku na maso, kterou ji tloukl do hlavy a trupu. Následně ji kopal a dupal na břicho, čímž způsobil vnitřní poranění a následnou otravu krve. Když se už napadená téměř nemohla hýbat, zavolal odsouzený sanitku. „Ne, že řekneš, že jsem tě zbil,“ je slyšet ještě na záznamu telefonického hovoru s operátorem záchranné služby. Během něj dlouhodobě nezaměstnaný Kováč tvrdí, že žena spadla ze schodů. Žena později zemřela v ostravské fakultní nemocnici.

Muž, který má pouze základní vzdělání a v rejstříku trestů má celkem devět záznamů, u soudu odmítl vypovídat. Stejně se rozhodl i v přípravném řízení. Jeho stanovisko k události tak není zřejmé. Během jednoho výslechu pouze uvedl: „Všechno mě to moc mrzí.“ Ve vazbě se před časem navíc pokusil oběsit. Vysvětloval to tím, že mu od soudu přicházejí obvinění za věci, které nespáchal. Navíc si stěžoval i na to, že jej nenavštěvuje nikdo z rodiny.