ANO Česku ordinuje dietu. Snížit chce počet poslanců, krajů i ministerstev

Události: Andrej Babiš staronovým předsedou hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO chce výrazně snížit počty zákonodárců. Stávajících 200 poslanců a 81 senátorů by měl nahradit sbor o 101 křeslech. Na volebním sněmu to prohlásil předseda hnutí Andrej Babiš. ANO by rovněž chtělo redukovat ministerstva a kraje.

On-line přenos

Sněm ANO

  • 17:32

    Místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová uzavřela IV. celostátní sněm hnutí ANO. On-line přenos nyní končí.

  • 17:27

    Nejvíce hlasů získala Vildumetzová, pro niž hlasovalo 185 z 210 delegátů. Mezi neúspěšné uchazeče patřil poslanec Martin Komárek, který s 29 hlasy členství v předsednictvu neobhájil.

  • 16:57

    Sněm ANO zvolil osmičlenné předsednictvo. Bude v něm hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, místopředseda sněmovny Radek Vondráček, poslanci Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk a Jan Volný, dále náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, šéfka třebíčského ANO Monika Oborná a šéf moravskoslezského ANO Josef Bělica.

Šéf hnutí ANO představil své státotvorné vize už před sobotním sjezdem, když v rozhovoru pro Deník prohlásil, že by se Česko mělo při správě státu inspirovat v zahraničí; za jeden z žádoucích vzorů označil většinový prezidentský systém Spojených států a pozastavil se nad tím, proč ho Václav Havel v Česku po revoluci nezavedl.

„Většinový systém ve Spojených státech. Když nastoupil prezident Trump, hned šel do kanceláře a rozhodoval. Neměl koaliční jednání, komise, rady,“ uvedl s tím, že vzorem by mohl být i způsob, jakým rozhodoval Karel IV., středověký absolutistický monarcha.

Vizím správy státu se potom předseda hnutí, jež dlouhodobě favorizují všechny průzkumy voličských preferenci, věnoval i v úvodním projevu čtvrtého celostátního sněmu ANO – a navrhl podrobit parlament redukční dietě.

Poslancem jen na dvě období – ve stočlenném sboru

„Pokusíme se prosadit snížení počtu zákonodárců,“ konstatoval. „Země naší velikosti nepotřebuje 281 poslanců a senátorů. Kdyby jich bylo třeba 101, jako je tomu v řadě dalších zemí, určitě by to stačilo. Poměřuju to k ostatním zemím, poslanců je stále moc.“

Naplněním této vize by fakticky došlo k redukci Poslanecké sněmovny na polovinu stávajících křesel a zrušení Senátu. Po něm opakovaně volal prezident Miloš Zeman a mluvil o něm i sám Babiš, když při druhém kole loňských voleb do horní komory ANO nezopakovalo úspěch z prvního kola. 

Za první republiky jsme měli větší produktivitu práce než v Německu. Byli jsme průmyslovými lídry Evropy. A na tu špičku Evropy se musíme vrátit. Udělejme proto Českou republiku znovu skvělou!
Andrej Babiš
český premiér

Podle šéfa ANO by měl menší počet zákonodárců zajistit větší efektivitu přijímání zákonů, Česko by se navíc ve prospěch hladšího chodu parlamentu mohlo podle Babiše inspirovat jednacím řádem německého Bundestagu. „Nevidím důvod, proč by mě měli poslanci desetkrát zkoušet a grilovat kvůli Čapímu hnízdu, místo aby mě nechali pracovat,“ řekl již před sjezdem Deníku. 

Šéf ANO rovněž navrhuje omezit funkční období poslanců na dvě (osm let). „Někteří ve sněmovně sedí už pětadvacet let,“ podotkl s tím, že jeho dřívější označení parlamentu za žvanírnu nebylo projevem nedůvěry v parlamentní demokracii, ale právě kritikou neefektivního chodu českých komor.  

Vedle toho zmínil možnost zrušení některých ministerstev, konkrétnější ale nebyl: „Trávíme spoustu času tím, že si ministři dopisují, tráví strašně času na poradách a komisích. Formalismus je obrovský. Ve Švýcarsku mají jenom sedm resortů.“

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová následně uvedla, že by bylo žádoucí snížit rovněž počet tuzemských krajů. V současnosti jich je čtrnáct.

Babiš v Trumpově stopě: Udělejme Českou republiku znovu skvělou (zdroj: ČT24)

Faltýnek: Nejsme pro sociokomunismus v režii ČSSD

V hospodářské oblasti ANO odmítlo zvyšování daní – razí pravý opak. Patnáctiprocentní daň ze superhrubé mzdy podle Babiše znamená, že lidé s příjmy do 113 000 korun měsíčně nyní odvádějí z hrubé mzdy 20,1 procenta. Na lidi s vyššími příjmy se vztahuje takzvaná solidární přirážka, takže výše jejich daně z hrubé mzdy je 23 procent.

Ministr financí prohlásil, že u lidí, na které se nyní vztahuje solidární přirážka, by chtěl daňovou sazbu zachovat. U ostatních navrhuje její snížení, neupřesnil však, kolik by daň měla činit. Odmítl přitom návrh ČSSD na zavedení progresivní daně, jejíž nejvyšší sazba by byla 32 procent a vztahovala by se na lidi s příjmy od 50 000 korun měsíčně.

Lze podle něj uvažovat také o snížení odvodů na sociální pojištění, naopak odmítá zavádět speciální daně pro určitá hospodářská odvětví. Znovu tím vystoupil proti hlavnímu rivalovi v nadcházejících volbách, sociální demokracii, která navrhla zavést bankovní daň. Ta by se určovala podle objemu aktiv dané banky. Explicitně to vyjádřil druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek: „Nejsme pro sociokomunismus v režii ČSSD.“ 

Podle politologa ze Západočeské univerzity Lukáše Valeše ANO zjevně ladí svůj program doprava, a připravuje si tak potenciál pro koaliční vládnutí s ODS. „Progresivní zdanění a tanečky s komunistickou stranou vzdalují sociální demokracii hnutí ANO a naopak hnutí ANO se blíží pravici: snižovat daně, žádná sektorová daň, nepostihovat úspěšné. Už je to příprava hnojiva na budoucí koaliční vztahy, byť ODS se zatím tváří odmítavě,“ prohlásil.

Faltýnek: Jiní si z toho dělají srandu, ale ekonomiku státu jako firmu řídit lze (zdroj: ČT24)
  • sobota 25. února
    - 9:00 zahájení
    - 10:00 vystoupení předsedy Andreje Babiše
    - 10:30 vystoupení prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka
    - 10:45 vystoupení ministrů za hnutí ANO (Martin Stropnický, Dan Ťok, Robert Pelikán, Karla Šlechtová, Richard Brabec)
    - 12:00 vystoupení eurokomisařky Věry Jourové, místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, europoslankyně Dity Charanzové a šéfa europoslanecké frakce liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guye Verhofstadta
    - 14:30 volba předsedy
    - 16:30 volba členů Rozhodčí a smírčí komise a Kontrolní komise
  • neděle 26. února
    - 9:00 hlasování o změně stanov
    - 10:00 vystoupení hostů: podnikatelé František Piškanin, Jiří Bláha a Petr Morcinek, bývalý hokejista Milan Hnilička
    - 11:00 krajská a komunální témata, vystoupí předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová a brněnský primátor Petr Vokřál
    - 12:30 volba místopředsedů a dalších členů předsednictva
    - 17:00 zakončení
  • Zdroj: ANO