Müllerová chce dva náměstky, zbaví se prý Šiškových kolegů

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) zřejmě vymění lidi spojené s někdejším náměstkem jejího předchůdce Vladimírem Šiškou. Informují o tom Lidové noviny (LN). Ze strany Müllerové jde o náhlý obrat - ještě minulý týden totiž zaměstnance uklidňovala, že žádné propouštění nechystá. Müllerová prý taky změní model zavedený za exministra Drábka a místo prvního náměstka bude mít dva přímé podřízené.

Namísto mocného úředníka s širokým polem působnosti si Müllerová přeje dva podřízené s rozdílnými kompetencemi. „Po zralé úvaze jsem se rozhodla, že zřejmě rozdělím agendu, kterou vykonával a vedl první náměstek,“ uvedla pro LN. Jeden z nejbližších spolupracovníků ministryně by tak měl nyní mít na starosti rozpočet a majetek, druhý agendu sociálních věcí. Müllerová se chce také údajně rozloučit s úředníky napojenými na exnáměstka Vladimíra Šišku obviněného z podplácení. A to nejen přímo na ministerstvu, ale třeba i ve správě sociálního zabezpečení.

Vedle organizačních záležitostí řeší nová ministryně dál projekt sKaret a s ním spojený zmatek, který vyvolala informace, že celý systém bude povinný. Premiér Nečas se předběžně dohodl s Českou spořitelnou, že využívání průkazek pro výplatu většiny dávek bude nakonec dobrovolné. Národní rada zdravotně postižených má ale další výhrady - podala kvůli sKartám trestní oznámení. Stát podle ní neoprávněně předává České spořitelně osobní údaje držitelů karet.

Ludmila Müllerová byla do čela ministerstva jmenována v pátek. Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 působila na ministerstvu práce jako náměstkyně v letech 2002 až 2004. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

Reportáž Lukáše Pospíšila (zdroj: ČT24)