Větrná kalamita odeznívá. Bez proudu byly tisíce domácností, postupně se rozsvěcejí

Po silném větru zůstaly tisíce lidí bez proudu, uzavřené silnice i železniční tratě (zdroj: ČT24)

Ubývá míst, kde platí energetická kalamita. Společnost ČEZ Distribuce odvolala kalamitní stav v pěti z osmnácti okresů, kde jej během dne vyhlásila. Bylo to nutné kvůli stovkám poruch způsobených padajícími větvemi a stromy, které neodolaly silnému větru. Popadané stromy působí potíže také v dopravě.

Vítr během dopoledne vál rychlostí v nárazech až 90 km/h, na hřebenech hor i 130 km/h. I když se po poledni zmírnil, následky jsou patrné ve většině Česka. Zejména skončilo mnoho domácností bez proudu.

ČEZ sice postupně odvolává kalamitní stav v některých regionech, stále však platí ve třinácti okresech z osmnácti, kde byl vyhlášen původně. Ve středních Čechách jsou zasaženy okresy Beroun, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji pak okresy Česká Lípa a Liberec. V Plzeňském kraji kalamitní stav platí pro okres Tachov, v Karlovarském kraji pro okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji pro Chrudimsko, na Vysočině pro Havlíčkobrodsko a v Olomouckém kraji pro okres Šumperk. V Královéhradeckém kraji platil kalamitní stav na celém území, odpoledne ho energetici odvolali na Královéhradecku. Nadále tedy platí v okresech Jičín, Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

„Výrazné nové poruchy v tuto chvíli nevznikají,“ ujistil večer mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Kdy skončí kalamitní stav v regionech, kde ještě trvá, však neupřesnil. „Bude záležet na počasí a také, co nám dovolí terén. Je potřeba dostat se tam s technikou,“ podotkl.

iReportér: Vítr v Člupku u Litomyšle objektivem Jitky Rösslerové (zdroj: ČT24)

Bez proudu byly tisíce domácností

Situace se během odpoledne začala výrazně zlepšovat. Zatímco například v Královéhradeckém kraji evidoval ČEZ v poledne sedmnáct poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí, před čtvrtou hodinou odpoledne už to byly pouze tři poruchy na vysokém napětí, a to na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku.

Energetici evidují dvě poruchy na vysokém napětí také v Pardubickém kraji, konkrétně na Svitavsku a Chrudimsku, další desítky na nízkém napětí, informovala mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Podle Beránkové nelze přesně říct, kolik domácností je bez elektrické energie. Jsou jich desítky. Aktuálně jsou bez proudu například obce Trhová Kamenice a Kameničky na Chrudimsku a Ústí nad Orlicí v místní části Helvíkovice.

V Libereckém kraji jsou bez proudu stále stovky domácností. Kalamitní stav již neplatí na Semilsku, ale stále je na Českolipsku i Liberecku. Opravit se podařilo poruchy v částech Višňové a Poustky na Liberecku, přibyly ale nově nahlášené poruchy v oblasti Nového Města pod Smrkem. Bez proudu jsou také obyvatelé v části obcí Rádlo a Frýdštejn na Jablonecku. „Obnovit se už podařilo i dodávky v oblasti Nového Boru a Arnultovic na Českolipsku, přibyly ale nově nahlášené poruchy v oblasti Ralska,“ dodala regionální mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Výpadky elektřiny se dotkly i lyžařů, v ještědském skiareálu se dopoledne nelyžovalo na sjezdovce Pláně. „Popadaly tam stromy do vedení a kvůli odstranění poruchy nám přerušili dodávky proudu,“ řekl vedoucí areálu Jan Svatoš. Odpoledne už ale byla sjezdovka opět v provozu. Na druhé straně lyžařům na severu Čech udělala radost změna počasí, kterou vítr přinesl. Ochladilo se a začalo sněžit.

Události v regionech: Skoro k 700 událostí v celé republice museli vyjíždět hasiči (zdroj: ČT24)

Obnovovat dodávky elektřiny se během dne dařilo i v jižních Čechách a na Pelhřimovsku, kde dopoledne zůstalo bez proudu podle odhadu energetiků tři až osm tisíc domácností. Výpadky proudu zaznamenala společnost E.ON na Prachaticku, na Lipensku, na Českokrumlovsku, na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku.

Nejhorší však byla dopoledne situace v srdci Šumavy v okolí Kvildy a také pod Novohradskými horami a okolo Třeboně, popsal mluvčí energetické společnosti Vladimír Vácha.

Brzy odpoledne ale již byl Jihočeský kraj venku z nejhoršího. Večer pak zbývalo obnovit dodávky na posledních dvou místech. „Máme zprovozněny všechny distribuční stanice s výjimkou dvou lokalit rekreačních objektů v okrese Český Krumlov a Pelhřimov,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že následky vichřice bude firma odstraňovat ještě během následujících dnů, ale už s minimálními dopady na dodávky elektřiny.

V Karlovarském kraji nestíhali energetici opravovat poruchy na Karlovarsku, kde proto stále platí kalamitní stav, stejně jako na sousedním Tachovsku, které tvoří západní výspu Plzeňského kraje. Stromy popadané na elektrické vedení způsobily i několikahodinová přerušení dodávek.

Problémy byly i na dalších místech na západě Čech, například ve Vintířově na Sokolovsku. Energetici museli po pádu stromu znovu natáhnout dráty. „Musíme si dát zkraty, natáhnout nové dráty, namontovat konzole,“ popsal práci, která trvá dvě až tři hodiny, technik ČEZu Bořek Ruža.

  • Řeky, které se v posledních dnech rozvodnily, se během pátku vesměs vrátily k normálu. Povodňový stupeň platí už jen na několika posledních tocích.
  • Na Ploučnici ve Stružnici na Českolipsku již neplatí druhý stupeň povodňové aktivity vyhlášený již ve středu večer. V pátek po osmé večer klesla hladina na úroveň odpovídající prvnímu stupni a pozvolna dále klesá.
  • Na dalších místech, kde během dne ještě platil první stupeň povodňové aktivity, již řeky poklesly do normálního stavu. Výjimkou je Metuje v Krčíně, Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí a na Orlice v Týništi a také na Labe v Kostelci nad Labem.

Vítr způsobil škody za desítky milionů

Za čtvrtek a pátek zatím evidují pojišťovny škody za desítky milionů korun, které způsobilo větrné počasí. Nejčastěji šlo o poškozené ploty, střechy či skleníky. „Nejde vyloženě o kalamitu, ale vezmeme-li v úvahu pouhých pár hodin, které silnému větru stačily k tomu, aby poškodil tolik střech, ale i plotů, garáží a automobilů, normálnímu provozu v klientském centru to také neodpovídá,“ charakterizoval dění mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Pojišťovny ale nepředpokládají, že by výše, kterou zatím evidují, byla konečná. „Další škody nám klienti postupně hlásí, zároveň stále trvá větrné počasí, takže očekáváme, že jejich počet několikanásobně vzroste,“ podotkl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Padlý strom
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Popadané stromy zkomplikovaly i dopravu

Silný vítr komplikuje také železniční dopravu po celé České republice, nejhorší situace byla ráno v jižních Čechách. Kolem druhé odpoledne se podařilo zprůjezdnit všechny železniční trati, poté ale znovu zastavil provoz strom, který padl na trať Olomouc–Opava nedaleko Milotic. Výluka na ní trvala dvě hodiny. Provoz ale stále může být přerušen na některých regionálních tratích.

Silný vítr zastavil i lanovku Český drah z Liberce na Ještěd a nejezdí ani dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Vedle možného pádu stromů by se turisté v Krkonoších měli mít na pozoru ale i před zledovatělým terénem, horská služba vydala upozornění na něj pro celé hory.

Mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová předpokládá, že likvidace následků větrného počasí potrvá „minimálně do večera, spíš ještě do zítřka“.

V Karlovarském i v Plzeňském kraji řešili hasiči od rána víc než stovku událostí. V Pardubickém kraji spadlo několik stromů přímo na auta, nikomu se ale nic nestalo. V Plzeňském zase strom zasáhl vlak, i tam lidé vyvázli bez zranění. Stejně dopadla i srážka osobního vlaku a spadlého kmenu na Ústecku.

Popadané stromy u silnice u Mnichova na Chebsku
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Asi sto zásahů mají za sebou i jihočeští hasiči, kteří museli především odklízet popadané stromy ze silnic. Práci měli především v noci a dopoledne, po dvanácté se počasí uklidnilo a zásahů ubylo.

V noci by se měl vítr, který v pátek večer dosahoval ještě rychlosti až kolem 30 km/h, zklidnit na mírný vítr. Ojediněle bude sněžit, teploty na horách o víkendu zůstanou zhruba na nule, v nižších polohách přes den vystoupí na 3 až 7 stupňů Celsia.