„Domácí vězně“ budou hlídat náramky, ministerstvo vybralo dodavatele

Robert Pelikán: Čeká nás ještě patnáctidenní lhůta na námitky (zdroj: ČT24)

Na lidi s uloženým domácím vězením nebo některé obviněné bude stát dohlížet prostřednictvím elektronických náramků od společnosti SuperCom. Vítěze soutěžního dialogu oznámil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který zdůraznil, že si náramky sám vyzkoušel. Za jejich nákup a také za šestiletý provoz monitorovacího centra zaplatí stát 93 milionů korun.

V minulosti se soutěže na náramky nesetkaly s velkým ohlasem, ministerstvo spravedlnosti, resp. jeho Probační a mediační služba muselo několik tendrů zrušit, naposledy nepřišla vůbec žádná nabídka. Tentokrát zvolilo ministerstvo formu soutěžního dialogu, přihlásilo se do něj šest firem a pět z nich podalo konkrétní nabídku. Rozhodujícím kritériem byla cena. 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán při vyhlášení vítěze ujistil, že si jednotlivé produkty sám vyzkoušel. Připustil, že pro něj byly elektronické náramky trochu nepohodlné při spaní, jinak prý ale v běžném životě nijak neomezují. Již dříve popsal ministr náramek jako „krabičku velikosti většího mobilu připoutanou na kotníku“.

Náramky bude možné využít pro efektivnější kontrolu výkonu trestu domácího vězení a také pro některé vazebně stíhané lidi. Za jednu z hlavních výhod zařízení ministerstvo označuje možnost obviněného či odsouzeného zůstat v kontaktu s rodinou a docházet do zaměstnání.

Domácí vězení zavedl trestní zákoník v roce 2010, ale zatím jej soudci využívají jen okrajově. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů zatím nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale pouze namátkově probační pracovníci.

Vydáno pod