Letošní zimě vládne běžkování. Na dobré podmínky museli sportovci čekat několik let

Podobné sněhové podmínky měli běžkaři naposledy před šesti lety (zdroj: ČT24)

Běžkaři mají letos podmínky, na které se těšili řadu sezon. Mohli se tak díky nim přesunout z hřebenů hor i do níže položených míst. Prodejci sportovního zboží, majitelé půjčoven i restauratéři se shodují, že symbolem letošní zimy je právě běžkování.

Dobrou sezonu zažili běžkaři naposledy před šesti lety. Řada z nich si proto letos pořídila rovnou novou výbavu. Například v podnikové prodejně novoměstského výrobce lyží prodali za leden tolik zboží, co loni za celý rok. „V některých modelech a délkách jsme byli po čtrnácti dnech vyprodaní a firma musela rychle vyrábět,“ řekl Jan Doležal, vedoucí prodejny a půjčovny lyží Sporten v Novém Městě na Moravě.

Zkušenější běžkaři o víkendu zamířili do Bedřichova, kde vrcholí Jizerská padesátka. I organizátoři jubilejního padesátého ročníku si pochvalují letošní sněhové podmínky. V předchozích letech jim totiž nedostatek sněhu působil potíže. „Sníh změknul, ale na trati, je ho pořád dostatek. Myslím si, že podmínky jsou ideální,“ uvedl předseda Ski klubu Jizerská padesátka Martin Koucký.

Ti, co s běžkami teprve začínají, chtějí nový sport většinou nejdříve vyzkoušet, než investují do vlastního vybavení. Půjčovny lyží proto kromě sjezdovek začínají nabízet i běžky - například ve Špindlerově Mlýně. „Už máme jenom jedny malé a poslední pár pro velké chlapy,“ popsala zájem o běžky pracovnice půjčovny Marcela Harbichová.

Na běžkách i přes náměstí

Běžkaři se vydávají také do Studence v Podkrkonoší. Přestože se hřebeny vysokých hor rýsují jen v dálce, běžkařská stopa je upravená i tam. Aktuálně je v místě k dispozici 25 kilometrů upravených tratí. Podle místostarosty Studence Josefa Boura se to letošní sezonu povedlo po pěti letech.

„Je to mnohem příjemnější, když člověk takhle vyrazí a hned za barákem naskočí. Než by se vydrápal na hory, tak tady stihne pár kiláčků objet,“ chválil trať ve Studenci běžkař Jan Kuřík.

Míst, která běžkařům nabídla letošní sezona, je mnoho – ať už se jedná o městský les v Hradci Králové, pražskou Chuchli nebo náměstí ve Třech Studních na Vysočině. Město pyšnící se nejmenším náměstím v Evropě tak láká i sportovce. V místní krčmě pro ně dokonce připravili speciální menu. Nejoblíbenější kombinací je podle hospodského Petra Kadlece pivo a domácí polévka.