Na balíček v Senátu dojde až v prosinci

Praha - Sociální demokraté sice nebudou blokovat projednávání tzv. daňového balíčku v Senátu, nicméně jej zamítnou, neboť je podle nich neopravitelný. Informoval o tom předseda Senátu Miroslav Štěch (ČSSD) s tím, že nejbližší možný termín zasedání horní komory je podle něj 5. prosince. Štěch zároveň odmítl, že by posouzení balíčku až v prosinci bylo obstrukcí. ČSSD má v Senátu pohodlnou většinu 46 hlasů.

„Žádné obstrukce nebudou, teprve 21. listopadu noví senátoři složí slib, následující týden budou návrhy projednávány ve výborech a na nejbližší možný termín 5. prosince je svoláno zasedání pléna Senátu, kde se tyto návrhy budou projednávat,“ uvedl Štěch. Podle šéfa Senátu za případné rozpočtové provizorium není odpovědná sociální demokracie, ale koalice, která nebyla schopná balíček ve sněmovně kvůli vlastním rozdílným názorům prohlasovat dříve. 

Bohuslav Sobotka:

„Takzvané vládní reformy, které prošly teď v Poslanecké sněmovně, reforma penzí, restituce nebo daňový balíček, situaci v příštím roce ještě zhorší. To, co nás v tuto chvíli děsí, je fakt, že ani návrh státního rozpočtu nijak nereaguje na zpomalování české ekonomiky.“

Pokud by se pak koalici ve sněmovně nepodařilo veto přehlasovat a balíček ještě letos prosadit, v příštím roce by pravděpodobně platily dvojí sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Balíček má pro příští rok spodní sazbu této daně zvýšit ze současných 14 na 15 procent a základní sazbu z 20 na 21 procent. Pokud nebude přijat před koncem roku, dosavadní sazby se od 1. ledna sjednotí na 17,5 procenta. V porovnání s balíčkem by toto sjednocení výrazněji zvýšilo cenu potravin nebo léků.

Změnit by sazby mohl až nový zákon, který by bylo možné schválit nejdřív v únoru. Se schválením balíčku navíc počítá státní rozpočet ve svých příjmech. Bez něj by od začátku příštího roku nastalo rozpočtové provizorium.

Senát se sice poprvé v povolebním složení sejde už příští týden, na programu má ale jen volbu vedení horní komory, jejích výborů a komisí. 

Brífink ČSSD po jednání stínové vlády (zdroj: ČT24)