Zavřete oči a nechte se vést - koncert pro Světlušku je tu

Praha - Dnes večer se už po osmé uskuteční charitativní koncert Světlo pro Světlušku. Spolu s patronkou Světlušky Anetou Langerovou vystoupí celá řada známých osobností a všechno bude navíc od 21 hodin živě přenášet Česká televize a Český rozhlas. Po celý den bude také před Kavčími horami zaparkovaný autobus s Kavárnou Potmě, kam se vydají i oblíbené tváře České televize.

Z České televize zavítají do kavárny Potmě Jolana Voldánová, Marcela Augustová, Martin Veselovský nebo třeba Vojtěch Bernatský. Kavárna před budovou České televize bude otevřena od 11 do 23 hodin. Zájemci si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to žít ve světě bez světla. „Byl to pro mě neskutečný zážitek,“ komentoval Bernatský. 

Kavárna vám nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do světa nevidomých. Ve zcela zatemněném prostoru se o vás postará sehraný tým nevidomých číšníků, barmanů, průvodců a hostesek. Dovedou vás ke stolu, připraví vám vyhlášenou černočernou kávu a vy si budete moci vyzkoušet, jaké to je vnímat svět bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů - zraku.

Zavřete oči a nechte se vést

Návštěvníků, kteří přijdou před kavárnu Potmě, se ujme hosteska, která jim vysvětlí, co je čeká. V kavárně je doprovází průvodce, který jim pomůže se usadit na místo. Pak už se o ně postará číšník. „S autobusem Kavárny Potmě jezdíme od července. Byli jsme v devíti regionech a ohlasy jsou velice pozitivní. Dosud byla kavárna Potmě jen pražskou záležitostí, teď konečně můžeme svět nevidomých představit i jinde. Za těch devět výjezdů navštívilo Kavárnu Potmě 3 500 lidí, kteří do sbírky Světluška, pomoc nevidomým přispěli téměř 600 tisíc korun,“ řekla Štěpánka Batíková z Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Originální projekt vznikl, aby představil nevidomé jinak. Je místem, kde se role vidících a nevidících na chvíli vymění. Místem, kde se můžete s plnou důvěrou spolehnout na umění lidí, kteří se ve tmě pohybují s nebývalou lehkostí - je pro ně každodenní samozřejmostí.

Benefiční koncert s Anetou, Liškou nebo Neckářem

Dnešní benefiční koncert začne v devět večer v Pražské křižovatce (kostel sv. Anny). Vidět jej můžete i na ČT1 nebo poslechnout na vlnách Radiožurnálu. Vystoupí Aneta Langerová, Václav Neckář, Tomáš Klus, skupina Buty, Daniela Kolářová, Anna Polívková, Iva Janžurová, Tara Fuki, Márdi, Kühnův dětský sbor, společně s nevidomými. Večerem provede dvojice Pavel Liška a Adela Banášová.

Netradiční duety, které doprovází 80členný sbor vidících a nevidících, vznikají jen pro tento večer, stejně jako unikátní reportáže dokumentaristky Olgy Špátové DEN POTMĚ, ve kterých si Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Bolek Polívka s dcerou Annou vyzkouší, jaké to je prožít den bez jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů. Medailonek „Komu svítí Světluška“ představí dvanáctiletého Káju, jenž je jedním z mnoha nevidomých, kterým Světluška pomáhá.

Slavnostním večerem vyvrcholí již 10. ročník charitativního projektu Světluška, v rámci kterého se dosud rozdělilo na přímou pomoc nevidomým téměř 70 milionů korun. Tento večer je také poděkováním všem, kdo Světlušce pomáhají.

Pomáhat mohou všichni

Pomáhat mohou všichni, i diváci od obrazovek, a to nejen během tohoto jediného večera, ale po celý rok. Během přímého přenosu mohou diváci a posluchači využít speciálního Call Centra, kde se v roli operátorů představí herečky Daniela Kolářová, Anna Polívková a olympionik Vavřinec Hradilek. Těm sdělí výši svého daru, který pošlou po skončení přenosu na sbírkové konto 99999 99999/0100.

Vstupenky na benefiční večer Světlo pro Světlušku lze zakoupit v předprodeji sítě Ticketpro a Ticketstream od 300 korun a v den konání na místě od 350 korun. Výše vstupného je dobrovolná a je příspěvkem do sbírky Světluška. Vstupenky jsou pouze k stání a cena vstupenky neurčuje místo v sále. Kapacita sálu je 600 míst. Vstup do sálu je od 19:45 do 20:45 hod.

Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová. Světluška svítí od roku 2003. Do projektu se zatím zapojilo více než 48 tisíc dobrovolníků a miliony dárců.