Loni výrazně vzrostl počet žádostí o české občanství

Počet žadatelů o české občanství stoupá (zdroj: ČT24)

Minulý rok dvojnásobně přibylo žadatelů o české státní občanství. S vyšším počtem se ale také prodlužují čekací lhůty. Uchazeče neodradily ani složitější jazykové testy. Podle ministerstva vnitra je v pozadí tohoto nárůstu zákon, který umožňuje být občanem dvou i více zemí najednou. Nejčastěji bylo uděleno občanství Ukrajincům, Slovákům, Rusům a Vietnamcům.

Kdo chce po dlouhodobém nebo trvalém pobytu dosáhnout až na státní občanství, musí zvládnout testy z češtiny, prokázat bezúhonnost a také to, že nepobírá sociální dávky. 

Úspěšní žadatelé pak ale mohou čekat měsíce, protože zájem o české občanství stoupá. Zatímco v roce 2015 získalo druhé občanství zhruba 2,5 tisíce lidí, loni už to byly skoro čtyři tisíce. 

„Co musím kvitovat, je vysoké procento úspěšných žádostí. Naopak poměrně náročné je tu žádost vůbec sepsat, dalším problémem jsou pak dlouhé lhůty,“ dodává k tomu sociální pracovník Tomáš Knězek. 

Loni získalo občanství necelých 3900 žadatelů
Zdroj: ČT24

Získali ho také Syřané nebo Iráčané, tedy národnosti, kterým teď hrozí, že nebudou moci do Spojených států. A to v souvislosti s dekretem amerického prezidenta Trumpa, jehož platnost ovšem pozastavily americké soudy. 

„Podle našich informací, které máme k dispozici z ambasády ve Washingtonu, se pro občany ČR s dvojím občanstvím nic na vstupu do USA nemění,“ dodává mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Vydáno pod