Čech, který chtěl k islamistům, je podle znalců „odtržený od světa“

Západočech Jan Silovský, který se podle obžaloby chtěl přidat k samozvanému Islámskému státu, má schizoidní poruchu osobnosti, duševní chorobou ale netrpí. Od znalců z oboru psychologie a psychiatrie to zaznělo u plzeňského krajského soudu, kde dvaadvacetiletý mladík čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Hrozí mu až dvacet let nebo výjimečný trest.

Vyučený strojař ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku se chtěl k radikálním sunnitům z IS připojit počátkem loňského roku. V lednu 2016 ho zadrželi na mezinárodním letišti v Turecku, u sebe měl letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k islamistům.

Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy. Silovský skončil ve vazbě a na soud čekal od července. První stání proběhlo ve středu; mladík zde uvedl, že před čtyřmi lety konvertoval k islámu, do Sýrie ale prý nejel proto, aby zabíjel, ale aby se nechal zabít v bitvě.

Znalci: Islám dal Silovskému životní cíl

Ve čtvrtek před soudem vypovídali znalci a uvedli, že Silovský žije ve svém vnitřním světě a není dostatečně schopný komunikovat s okolím. O jeho samotářském životě na západočeském maloměstě v minulosti psala i média.

Podle znalců se jedná o osobnost s nadprůměrným intelektem, ale s disharmonickým vývojem, která naplňuje znaky schizoidní osobnosti. Projevuje se chladem. „Takoví lidé jsou okolím často považováni za podivíny, velmi často se prezentují bizarním chováním, často se zabývají fantaziemi, bývají odtrženi od světa,“ uvedli znalci.

Právě osobní dispozice měly být podle odborníků důvod, proč Západočecha oslovil Islámský stát – jím prezentované náboženství ve fanatickém, radikálním výkladu dává přesný návod jak žít. „Byl šikanován, frustrovaný a najednou islám mu dal smysl života a nějaký cíl. Islámský stát dává možnost jakéhosi vyventilování frustrace vůči okolí, zvýšení sebevědomí,“ domnívají se znalci. Předpokládají také, že právě na frustrované jedince, jako je Silovský, je také zaměřena propaganda Islámského státu. 

Návrh: Ambulantní psychiatrické léčení

Silovského středeční slova o tom, že chtěl na syrském bojišti padnout, považují znalci za účelová. „Asi by byl ochoten tam i zemřít, i když si myslím, že by na místě možná propadl deziluzi,“ uvedl jeden z nich. Nevěří ale tomu, že by vzal zbraně a bojoval. „Dostatečně si neuvědomoval následky toho, co provádí, co by mohlo nastat, kdyby se vrátil do republiky.“

Mladíkovi navrhli ochranné ambulantní psychiatrické léčení, byť úspěšnost léčby a resocializace je podle nich těžko odhadnutelná.„Naprosto jednoznačně zásadním korektivním mechanismem je jeho rozhodnutí, schopnost přiznat vinu, pracovat na tom, aby došlo k nějaké změně,“ uvedl znalec. Díky terapii by podle něj mohlo Silovského navést k tomu, aby navázal vztahy s okolím, a tomu, aby jeho sny byly aspoň z části realizovatelné.

Silovský používal darknet

Znalec z oboru kybernetiky, který zkoumal Silovského mobilní telefon, flashdisk, počítač a tablet ho označil za poučeného uživatele internetu. Používal programy pro anonymizaci IP adresy počítače při přístupu k internetu. Měl v počítači speciální prohlížeč, který slouží k připojení k takzvanému darknetu – běžnému uživateli nedostupné skryté oblasti internetu, kde nelze zpětně vysledovat servery, uživatele ani jím prohlížené soubory, stránky a podobně.

V soudní síni se také promítala videa, která Silovský stahoval, a šlo o jediný okamžik, kdy souzený mladík zvedl sklopenou hlavu. Záběry zachycovaly výbuchy a střelbu při syrských bojích, výcvik vojáků IS, popravy a mrtvá těla syrských vládních vojáků nebo džihádisty s hlavou zabitých zajatců.

Soud zvažuje změnu klasifikace na čin s horším trestem

Kvůli údajnému pokusu vstoupit do řad Islámskému státu mladík čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Za žalovaný skutek mu hrozí 12 až 20 let, případně výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení.

Soudce ale nevyloučil zpřísnění klasifikace na přípravu zločinu teroru, kde hrozí rovněž až doživotní vězení, avšak nejnižší sazba začíná na 15 letech. Kvůli možné změně kvalifikace také odročil jednání na 24. února, přestože mělo v pátek pokračovat. Vyhověl tak obhajobě, která žádala další lhůtu k případnému doplnění obhajoby.

Za dva týdny by tak měl proces pokračovat případnými návrhy obhajoby na doplnění dokazování, následně závěrečnými řečmi a vyhlášením rozsudku. Jestli ale rozsudek soud opravdu vynese, nelze předjímat.