Řidič vodního skútru z Orlické přehrady jde k soudu kvůli smrtelné nehodě

Písecké státní zastupitelství obžalovalo řidiče vodního skútru, který loni v červenci na Orlické přehradě zavinil nehodu, při které zemřela osmnáctiletá dívka. Informaci ČT sdělila státní zástupkyně Zdeňka Hemalová. Podle předchozích policejních závěrů mladíkovi za usmrcení z nedbalosti hrozí až šest let vězení.

„Obžalobu jsme podali včera, věc je nyní u Okresního soudu v Písku,“ doplnila Hemalová pro ČT. Obžalobu pro mladíka navrhli loni v listopadu písečtí kriminalisté. Pokud by se u soudu prokázala mužova vina, hrozí mu až šest let vězení.

Nehoda dvou plavidel na vodní nádrži Orlík se stala 10. července 2016, řidiče skútru pak policisté obvinili po měsíci a půl. Skútr se s motorovou pramicí srazil nedaleko orlického zámku, v každém plavidle byli dva lidé. Bez zranění vyvázl pouze spolujezdec na skútru. Osmnáctiletá žena v pramici zahynula.

Podle tehdejšího vyjádření ředitelky Státní plavební správy Kláry Němcové byla nehoda důsledkem porušení pravidel. Krátce po nehodě se tak policie zaměřila na rozsáhlé kontroly rychlých člunů a vodních skútrů.

Na Vltavě se situace zhoršila po změně předpisů, která rozšířila možnosti plavby rychlých plavidel. V minulosti nesměly skútry a rychlé čluny na některých nádržích plout vůbec, jinde je svazovaly rychlostní limity.