Ptačí chřipka zasáhla první komerční chov. Veterináři zabijí přes šest tisíc kachen

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v českém komerčním chovu. Je na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku. Chov 6500 kachen se bude likvidovat ve čtvrtek. Veterináři zatím zjišťují, jak se mohla choroba do uzavřeného chovu dostat. Kromě toho bylo odhaleno další, celorepublikově již jedenácté ohnisko v Libereckém kraji.

Chovatel nahlásil úhyn zhruba 160 kachen. V halovém chovu bez výběhu část zvířat vykazovala klinické příznaky nákazy, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Vyšetření potvrdilo ptačí chřipku H5, dodal. Nyní se dělají epizootologická vyšetření, později úřady vydají nařízení o uzavřeném pásmu.

Pejchal také informoval, že další, už jedenácté ohnisko ptačí chřipky se objevilo v Libereckém kraji. Jde o malochov v Kadeřavci u Turnova na Semilsku. Je v něm zhruba 50 kusů drůbeže. Ptáky veterináři utratí ve čtvrtek.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Zatím veterináři zlikvidovali přes 13 tisíc ptáků a ministerstvo zemědělství dostalo první žádost o odškodnění.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska a Polska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Ohnisek už je jedenáct

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Praze, ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji. Ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, je zatím jedenáct. Čtyři jsou nyní v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém a Libereckém kraji. Veterináři okolo nich vytvářejí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo, kde platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci.