Lékový ústav hledá nového pěstitele léčebného konopí

Novou zakázku na léčebné konopí vypsal Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL). Česká televize informaci zjistila z věstníku veřejných zakázek a potvrdila ji mluvčí úřadu Lucie Přinesdomová. Hodnota zakázky je 6 360 000 korun.

České firmě, která dosud konopí dodávala zhruba za sto korun za gram, skončí licence. V době, než bude k dispozici konopí od nového pěstitele, se tak zřejmě bude konopí do lékáren dovážet ze zahraničí, uvedla v půlce ledna mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Povolení k dovozu vydává inspektorát omamných a psychotropních látek, který je samostatným oddělením ministerstva zdravotnictví. „Tato praxe dovozu konopí byla v minulosti již několikrát využita a lze ji využít i nyní,“ dodala Čechová.

Tendr napodruhé

Lékový úřad totiž zakázku v současnosti vypisuje už podruhé; v prvním výběrovém řízení, vypsaném v listopadu, totiž žádný z uchazečů nesplnil podle úřadu podmínky. Přihlásili se jen dva uchazeči. „První uchazeč předložil pouze krycí list, tedy uvedl cenu, a druhému chyběly dokumenty týkající se podmínek správné výrobní praxe. Jinými slovy neprokázal, jakým způsobem bude probíhat balení jednotlivých dávek,“ říká Lucie Přinesdomová, tisková mluvčí SÚKL. Podle firem byly podmínky zakázky příliš přísné.

V minulosti se léčebné konopí dováželo z Nizozemska. Jeho gram stál kolem 300 korun, což je zhruba třikrát více, než kolik v lékárnách nyní stojí konopí z tuzemské výroby. Povolení na dovoz měly v minulosti tři firmy.