Výhodnější úvěry pro malé firmy mají zpomalit vylidňování venkova

Události: Podpora podnikatelů na venkově (zdroj: ČT24)

Firmy působící na venkově by mohly snáz dosáhnout na podporu, například na zvýhodněné úvěry. Asociace malých a středních podniků v tom vidí jednu z možností, jak zabránit vylidňování těchto oblastí. Dosud mohli podobné půjčky čerpat jen zemědělci. Nová opatření teď projedná vláda.

Parkety ve firmě Mosaic vyrábějí z masivu už pětadvacet let, zákazníkům je pak i pokládají. Teď je o jejich služby zájem čím dál větší, a tak potřebují podnik rozšiřovat.

„Máme linku na výrobu parket a rádi bychom v této lince nakoupili nové stroje, konkrétně třeba stroj, který slouží k opracování parketového vlisu,“ říká ředitel firmy Jan Šíbal.

Společnost sídlí v Kunčicích na Přerovsku, kde žije kolem 250 obyvatel. I tam by mohli čerpat na stroje zvýhodněný úvěr a dosáhnout tak na peníze, které by teď firma uvolňovala jen těžko. „Znamenalo by to vyšší zadlužení pro naši společnost, ale nákup nové technologie bude nezbytný pro budoucnost,“ dodává Šíbal.

Nižší úrok nebo slevy na pojistném

Podobně by mohly výhodnější úvěry pomoct podnikatelům zhruba ve dvou tisících malých obcí. Na kolik by to přišlo, musí posoudit vláda. „Já si dokážu představit, kdybychom vyčlenili ty nejmenší obce do 500 obyvatel, částku od jedné do dvou miliard korun,“ uvádí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ve hře je několik možností, jak úvěry zvýhodnit. Půjčovat by si podnikatelé mohli třeba za výhodnější úrok, ručit by za ně mohla Českomoravská záruční a rozvojová banka. Snížit by se ale mohly i odvody na sociální pojištění.

Varianty podpory podnikání na venkově
Zdroj: ČT24/AMSP

„Některé finanční nástroje typu například záruk a zvýhodněných záruk, případně dotací určitých úvěrů, jsou prostředky, které menší podnikatelé v menších obcích přivítají. Venkov se nám vylidňuje a pokud tam chceme udržet ruch, musíme tam udržet podnikatele,“ míní ředitel Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Podobný program teď existuje pro zemědělce a potravináře. Ti loni získali podporu za víc než 1,5 miliardy korun.