Postup proti rušení nemocnic projedná lékařská komora i ČSSD

Praha - Plán ministerstva zdravotnictví spolu s pojišťovnami razantně zeštíhlit nemocniční sítě bude dnes podroben vlně kritiky. Rušení šesti tisíc lůžek bude tématem nejen víkendového sjezdu České lékařské komory, ale také ústředního výkonného výboru ČSSD. Strana se chce dohodnout na konkrétním postupu proti rušení krajských nemocnic.

Víkendový sjezd České lékařské komory začíná dnes odpoledne. Výhrady zřejmě zazní i k platům ve zdravotnictví. „Občan se stal rukojmím pojišťoven, ministerstvo jim dává všechnu moc. Je nutné se ptát, komu patří, komu se zodpovídají a jakým právem mají rozhodovat o síti zdravotnických zařízení,“ říká šéf komory Milan Kubek.

Ministr zdravotnictví kritiku odmítá - od změny si slibuje zpřehlednění systému a provozní úspory. Výhrady lékařů si ale přesto přijde zítra poslechnout osobně. Podobně jako Heger argumentují zástupci pojišťoven - pacienti prý žádné nedostatky nepocítí.

ČSSD také zhodnotí výsledky voleb

Kromě debaty o rušení nemocnic se širší vedení ČSSD také poohlédne za výsledky nedávných krajských voleb. Strana v nich sice obhájila celkové vítězství, v Ústeckém a Libereckém kraji ale utrpěla citelnou ztrátu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kvůli tomu požaduje vyvození personální odpovědnosti. V Libereckém kraji už představitelé strany ohlásili rezignaci.

Ústřední výkonný výbor by se mohl věnovat také způsobu příští volby předsedy strany. Sobotkovi končí mandát příští rok na jaře, sjezd se bude konat zřejmě v polovině března v Ostravě. Podle stanov ČSSD může právě širší vedení strany rozhodnout, že předseda nebude volen na sjezdu, ale vyberou ho všichni členové strany v přímé a tajné volbě.

Bohuslav Sobotka u voleb
Zdroj: Václav Šálek/ČTK