Babiš chce zastavit prodej lyžařského areálu v Harrachově

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požaduje po Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby zastavil prodej lukrativních státních pozemků v harrachovském lyžařském areálu. Ty má za víc než 56 milionů získat provozovatel střediska, společnost Sportovní areál Harrachov. V ní drží většinový podíl akcií Česká unie sportu.

Sportovní areál Harrachov podepsal na konci loňského roku s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) smlouvu na koupi pozemků, které si dosud jen pronajímá. Protože pozemky leží v Krkonošském národním parku, má být smlouva účinná až v okamžiku, kdy k převodu zhruba 23 hektarů vydá souhlasné stanovisko ministerstvo životního prostředí.

O pozemky měl zájem i Harrachov

Starostka Harrachova Eva Zbrojová za lepší variantu považovala, kdyby stát pozemky převedl na radnici, podle dřívějšího vyjádření majetkového úřadu má ale provozovatel na pozemky ze zákona předkupní právo.

O přímém prodeji do rukou Sportovního areálu Harrachov za 56,5 milionu bylo rozhodnuto kvůli tomu, že na pozemcích státu jsou stavby, které patří provozovateli a navíc společně s pozemky tvoří funkční celek. Prodej měl navíc odstranit nejistotu ohledně dalšího fungování zdejšího rezortu.

Platnost předchozí nájemní smlouvy skončila v červnu 2015 a na nové se Sportovní areál s majetkovým úřadem nedohodl, protože nesouhlasil s výší nájemného. Stát na základě znaleckého posudku požadoval navýšení z 2,2 milionu korun za rok na 3,5 milionu, Sportovní areál naopak chtěl na základě vlastních posudků snížení na 1,6 milionu. Státu tak dosud posílal částku, jež vycházela z jeho posudku. Spor se dostal až k soudu, líčení ale ještě nebylo.

Babiš chce výběrové řízení

Nyní se do sporu vložil i ministr financí Andrej Babiš a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových žádá, aby prodej zastavil. Podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce chce Babiš provést jeho revizi a na průběh obchodu, včetně všech znaleckých posudků, nařídil neprodlenou kontrolu.

Babiš tak chce vyvrátit pochybnosti, které v souvislosti s (ne)výhodností prodeje vznesli Reportéři ČT.  Podle sportovní unie byla reportáž plná lží a polopravd.

Majetkový úřad bude podle mluvčího Radka Ležatky rozhodnutí ministra respektovat a připraví výběrové řízení. „Nařízení kontroly jednoznačně vítáme a budeme při ní maximálně spolupracovat,“ sdělil. 

Po zrušení prodeje má být v novém výběrovém řízení vybrán nový majitel podle výše nabízené ceny. „Respektuji snahu Úřadu (pro zastupování státu ve věcech majetkových) prodat areál jako celek, trvám však na uskutečnění výběrového řízení, které je tím nejlepším znaleckým posudkem na skutečnou cenu nemovitosti,“ uvedl ministr.

Harrachovský areál: Nikdo jiný než my pozemky koupit nemůže

„Udivilo nás rozhodnutí ministra financí a překvapuje nás i úvaha o případném výběrovém řízení,“ reagoval předseda představenstva Sportovního areálu Harrachov Marek Hájek. „V rámci judikátu Ústavního soudu jsme totiž jediným subjektem, který může pozemky od státu koupit, vzhledem k tomu, že jsou součástí funkčního celku a případný prodej třetí osobě by významně omezil možnost investovat.“

Podle Hájka hrozí, že by se po případném prodeji třetí straně celé sportoviště uzavřelo, protože se harrachovská firma nemusí dohodnout na podmínkách nájmu. To by v důsledku mohlo ohrozit i cestovní ruch ve městě. „Čekáme na zdůvodnění rozhodnutí pana ministra Babiše, protože jsme hluboce znepokojeni tím, že padlo poté, co o prodeji zcela zavádějícím způsobem a lživě informovala některá média,“ dodal.

Harrachovská starostka Eva Zbrojová by naopak zastavení prodeje pozemků v lyžařském areálu uvítala. Město by mělo zájem o nezastavěné pozemky, jejichž hodnota se podle ní odhaduje zhruba na 40 milionů korun. Zastavení prodeje dá podle starostky zastupitelstvu čas záměr projednat a případně se na něj finančně připravit.

„Na koupi areálu bychom si museli půjčit, splácet bychom to mohli z pronájmu,“ řekla Zbrojová. O převzetí provozu lyžařského střediska by ale podle ní město zájem nemělo.

obrázek
Zdroj: ČT24