Dopravu znovu komplikoval sníh, Harrachov pro kamiony stále uzavřen

Řidiči by měli být na cestách i nadále mimořádně opatrní. Meteorologové varují před sněhovými jazyky ve většině krajů. V Ústeckém kraji se silničářům podařilo přes den zprůjezdnit některé uzavřené úseky v Krušných horách na Chomutovsku. Problémy mohou mít stále řidiči v kopcích nad Ústím nad Labem. Zjistila to vpodvečer ČTK z informací od krajské správy a údržby silnic. Pro kamiony zůstává uzavřená silnice do Polska přes Harrachov.

V Krušných horách přestalo během neděle foukat a frézy tak mohly odklidit sníh ze silnic, které v některých místech zcela splývaly s okolím. Zhruba od 16:00 je volná cesta kolem Měděnce nebo mezi obcemi Celná a Výsluní.

Sněhové přeháňky komplikují nadále úklid cest na Ústecku. Zavřená je cesta z Nakléřova do Petrovic či trasa z Krásného Lesa do Adolfova, kterou využívají běžkaři.

Na dálnici D8 to klouže a ujetý sníh může být v rychlém pruhu v úseku od Ústí nad Labem k hranici s Německem. Na ledovku si musí dát řidiči pozor i na vedlejší cestách na Děčínsku nebo v ulicích některých měst.

Sněhové přeháňky předpovídají meteorologové v Ústeckém kraji i na noc. Teploty mohou klesnout k minus deseti stupňům Celsia. 

Cesta na Harrachov bude pro kamiony otevřena nejdříve v pondělí

Zprůjezdnění silnice do Polska přes Harrachov pro kamiony (s výjimkou autobusů) silničáři v Libereckém kraji kvůli hustému sněžení odložili na pondělí. „Předpověď pro příští týden je příznivá, mělo by přestat sněžit, takže se nám snad podaří úsek pro kamiony zprůjezdnit,“ uvedl ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost, Petr Šén.

Práci silničářům o víkendu komplikovali taky vyznavači zimních radovánek. „Třeba do Bedřichova od 08:00 do 17:00 vůbec nevjedeme, protože jsou tam kolony aut,“ uvedl Šén.

Pozor si vedle řidičů musí dát také chodci, a to zejména na horách. Ze střech domů v horských oblastech totiž padá sníh. Dnes vyjížděli k takovému úklidu silničáři několikrát. Naposledy to bylo u obce Vítkovice na Semilsku, kde nad hotelem Praha ve směru na Horní Mísečky sjel sníh ze střechy domu.

Meteorologové pro Liberecký kraj předpovídají na noc ještě místy sněhové přeháňky. Teploty mohou klesnout deset stupňů pod nulu. 

Situace v Karlovarském kraji včetně Božího Daru, kam nebylo možné v sobotu kvůli zafoukaným silnicím zajet, se v neděli zlepšila. Ráno byl vjezd do města otevřen a vyčištěna parkoviště pro návštěvníky. Silničářům se podařilo protáhnout úsek Boží Dar – Neklid – Vejprty. Uzavřena zůstává silnice Boží Dar – Myslivny – Zlatý Kopec a Boží Dar – Ryžovna. Tyto komunikace se budou čistit během dne.

Na Frýdecko-Místecku přes noc napadlo až 20 centimetrů sněhu. Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, zůstává uzavřena pro nákladní vozy.

V dalších krajích by měly být všechny silnice s opatrností sjízdné, ale například ve vyšších polohách na Šumavě nebo v Českém lese je místy ujetá vrstva sněhu, na Uherskohradišťsku se lokálně vyskytuje náledí nebo zmrazky. Sněhové srážky také mohou snižovat viditelnost, někde fouká i silnější vítr.