Nebezpečné legionelly se města zbavují přehřátím vody i chemií. Může se ale vrátit

Události: Likvidace legionelly v potrubí (zdroj: ČT24)

Řada českých měst se snaží zbavit nebezpečných bakterií legionelly. Usazují se v teplovodním potrubí a způsobují infekce, nejčastěji dýchacích cest. Radikální zákrok proti legionelle teď podnikli ve Vamberku, úspěšně proti ní bojují také v ostravské fakultní nemocnici.

Neviditelné a i proto zákeřné bakterie legionelly se usadily i v trubkách domu ve Vamberku, kde bydlí pan Papáček. Proto čistil kohoutek, hlavní útok ale vedl na přání majitelů bytů dodavatel teplé vody – přehřál ji. Vyšlo to levněji než chemický zákrok, který by u dvanácti bytů stál 40 tisíc korun.

„Voda, kterou jsme dostávali, měla 54 stupňů, a chtěli jsme přehřát na 70 stupňů. Čím je voda teplejší, tím víc se legionella zničí,“ říká předseda společenství vlastníků bytů Václav Papáček.

Jenže je to riskantní operace. Hrozí třeba opaření dětí. Proto všichni lidé v bytech musejí přehřátou vodu odpouštět na povel. „Šedesát, osmdesát bytových jednotek naráz. Aby všichni vlastníci bytových jednotek spolupracovali, to už je složitější,“ poznamenává ředitel městské teplárny Vambekon Drahomír Jindra.

Nebezpečná bakterie legionella přežívá především v teplovodním potrubí. Ale může být také v bojleru, klimatizaci nebo ve vodovodní baterii. Odborníci ji spolehlivě odhalí po 10 dnech.

Naopak chemické potírání legionelly si zvolili v ostravské fakultní nemocnici. Trápí je tam od podzimu. Speciální zařízení mají teprve pár dnů a chemie už pomohla. „V současné chvíli máme kvalitní hodnoty na všech lůžkových jednotkách a poslední měření ukazují, že i jednotky intenzivní péče jsou již v normě,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Boj s legionellou ale vyhraný není. „Vrací se i na místa, kde jsme ji zničili,“ upozorňuje šéf vamberské teplárny. Proto je souboj o čistotu potrubí nekonečný příběh. Třeba ve Vamberku chtějí preventivně přehřívat teplou vodu alespoň jednou do roka.