Podle Kalouska je ODS polorozpadlá strana, Drobil odstoupí z funkce

Praha - Ministr Kalousek je přesvědčen, že pokud jeden z koaličních partnerů nemůže plnit své závazky, ztrácí společné vládnutí smysl. „Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce,“ komentoval situaci Kalousek. Naopak místopředseda ODS Pavel Drobil v dohodu věří, přesto je po volebním neúspěchu ochoten svůj post opustit. Kalousek sice pochybuje o tom, že dojde k dohodě koalice o rozpočtu, jeho návrh přesto předloží a slibuje hlavně škrty.

„Ať už budu ministr ve funkci, nebo ministr v demisi, budu muset předložit rozpočet,“ řekl Miroslav Kalousek s tím, že země musí mít rozpočet, i když nebude mít vládu. Nový návrh rozpočtu bude podle ministra výrazně horším modelem pro financování veřejných financí než návrh, který dnes nebyl schválen. Nový návrh rozpočtu, který bude vycházet z prognózy z prvního listopadu, bude na straně příjmů o dvacet až dvacet pět miliard nižší. Což vzhledem k tomu, že ministr financí odmítá jakékoli zvýšení deficitu, znamená i snížení výdajů státu o více než dvacet miliard. Dojde tak ke krácení výdajů fakultativního charakteru, to v praxi znamená méně peněz do školství, na infrastrukturu nebo pro policii.

„Každý návrh přichází do sněmovny jako kůň a odchází jako velbloud“

Přestože ODS intenzivně jedná s rebely o možných kompromisech, ministr financí zatím žádnou z možností nepovažuje za natolik jistou, aby o ní jednala koalice. „Nám nebyl žádný návrh oficiálně představen,“ řekl Kalousek a dodal, že je s ODS ochoten jednat o takových změnách návrhu rozpočtu, u kterých by mohla garantovat podporu všech svých poslanců.

Michal Hašek (ČSSD): „Opozice je ochotná návrh rozpočtu podpořit, chtěla by za to ale nové volby.“

ODS není pro Kalouska partner, se kterým by se dalo vládnout. „ODS je polorozpadlá rozhádaná strana,“ uvedl ministr na adresu koaličních partnerů. Vláda, která nemá většinu pro naplnění svých priorit, nemá podle ministra financí smysl. Smysl tak pro něj v současné situaci ztrácí i společné vládnutí s ODS.

Drobil: Nebudu obhajovat funkci místopředsedy ODS

Místopředseda ODS Pavel Drobil nebude na nadcházejícím kongresu strany obhajovat svou funkci. Bývalý ministr životního prostředí a šéf centrálního volebního štábu ODS tak reaguje na výsledky senátních a krajských voleb. „Je naprosto jasné, že odpovědnost tady nesu. Nesu ji možná největší z vedení ODS. A z toho já osobně pro sebe na kongresu vyvodím naprosto jasný závěr a tím je, že nebudu obhajovat funkci místopředsedy ODS,“ řekl Drobil.

Události, komentáře s Miroslavem Kalouskem, Pavlem Drobilem a Michalem Haškem (zdroj: ČT24)